Woning schenken kan aan voordelige tarieven

Net als zoveel Belgen beschouw jij je huis wellicht als een investering voor de toekomst van je (klein)kinderen. Want wanneer jij overlijdt, worden zij er de eigenaar van en is de verkoopopbrengst voor hen. Maar ze betalen er ook successierechten op en die zijn vrij behoorlijk. Er bestaat echter een interessantere manier om je huis aan je kinderen over te laten: een schenking.

Hoe werkt een schenking?

Een schenking betekent dat je je huis aan je erfgenamen overdraagt terwijl je nog leeft. Dat gebeurt via een notaris, die een schenkingsakte opstelt en laat registreren.

Hoeveel bedraagt de schenkbelasting?

Als je schenkt aan je (klein)kinderen, je echtgenoot of samenwonende partner, dat gelden deze tarieven, afhankelijk van de waarde van je huis.

0 tot 150.000 euro                                                     3%
150.000 euro tot 250.000 euro                               9%
250.000 euro tot 450.000 euro                              18%
>450.000 euro                                                           27%

Voor schenkingen aan andere personen dan je kinderen of partner, gelden andere tarieven.

Het verschil tussen schenk- en erfbelasting wordt vooral interessant voor bedragen vanaf 250.000 euro, het segment waar de meeste woningen in vallen.

Vruchtgebruik behouden

Een schenking heeft meteen effect. Je kinderen worden dus meteen eigenaar van je woning.  Maar als je in de schenkingsakte een voorbehoud van vruchtgebruik laat opnemen, kun je wel levenslang in je huis blijven wonen. Je kinderen krijgen dan voorlopig alleen de naakte eigendom.

Wil je hier meer over weten? Vraag gerust

Benieuwd wat uw eigendom waard is?