Wonen in de stad: de voor- en nadelen op een rijtje

voorgevels van rijwoningen

Wonen in de stad: de voor- en nadelen op een rijtje

Sommige mensen dromen van een huisje op het platteland, terwijl anderen de drukte van een stadscentrum verkiezen. Welke voor- en nadelen moet je met elkaar afwegen als het gaat over wonen in de stad?

Voordelen van wonen in de stad

Je bent in een stad overal dichtbij. Ongeacht of je te voet, met de fiets of het openbaar vervoer gaat, je vindt bijna altijd in een mum van tijd wat je zoekt. Een terrasje op een zonnige dag? Boodschappen doen voor ’s avonds? Een filmpje meepikken? Het kan allemaal zonder de auto te nemen … Heb je kinderen, dan is ook de school vaak niet ver.

In een stad is er altijd wat te beleven: een concert, theaterstuk, tentoonstelling, openluchtfestiviteiten … Dit maakt dat de stad ideaal is om snel sociale contacten te leggen. Je bent als het ware continu omringd door mensen, zodra je jouw huis verlaat.

Je benut in een stad jouw leefruimte maximaal. De beschikbare woonoppervlakte is in een stad nu eenmaal kleiner dan op het platteland, maar dit zorgt ervoor dat je jouw huis of appartement gezellig kunt inrichten … en dat je minder elektriciteits- en verwarmingskosten moet betalen.

Wonen in de stad: de nadelen

Dat er in de stad altijd wel wat te doen is, brengt natuurlijk ook het nodige lawaai mee. Woon je in de buurt van een toeristische trekpleister, dan kan dit wel wat ongemakken met zich meebrengen (lawaai, afval …). Ook de criminaliteit ligt hoger in een stand dan daarbuiten.

Werk je in de stad waar je woont, dan zal je wellicht weinig verkeersproblemen ondervinden. Maar als je elke dag de stad uit moet met je auto om naar je werk te rijden, dan zal je geduld ongetwijfeld op de proef gesteld worden tijdens de files. En dit zowel ’s ochtends als ’s avonds.

Een tuin is in de stad vaak niet aanwezig, of slechts beperkt. Als je graag wil relaxen in een groene omgeving, zal je jouw toevlucht moeten zoeken in een park.

Bij M3 Makelaars kan je jouw woondromen doorgeven en wij houden je op de hoogte!

Gerelateerde Berichten