Wil je de verkoop van je woning zelf regelen? Lees dan zeker onze tips!

Vraag alle verplichte documenten tijdig op

Bij de verkoop van je woning komt heel wat administratie kijken. Niet altijd leuk, maar het is nu eenmaal zo. Vraag zo snel mogelijk het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) op, alsook het attest van de elektrische keuring, bodemattest, uittreksel stedenbouwkundige inlichtingen … Zonder deze documenten kan je jouw woning niet verkopen.

Denk goed na over de vraagprijs

Een onrealistisch hoog bedrag op je woning kleven, is niet verstandig. Het schrikt potentiële kopers af en zal de interesse doen dalen. Maar te weinig vragen, is natuurlijk ook niet de beste oplossing. Laat de waarde van je woning eventueel schatten door een specialist. Verhoog dit bedrag met maximaal 5%, zodat je wat onderhandelingsmarge hebt.

Herstel kleine gebreken

Zijn er kleine onvolkomenheden aan je woning, zoals een barstje in een muur of afbladderende verf op de ramen? Herstel deze dan vooraleer je de woning te koop stelt. Het maakt een wereld van verschil.

Plaats advertenties

Je kan op of rond je woning een sticker of bord plaatsen met ‘te koop’, maar daarmee bereik je slechts een beperkt publiek. Spread the word via sociale media en adverteer op vastgoedsites. Publiceer mooie, sprekende foto’s van je woning en zorg ervoor dat alles er netjes bijligt. Beschrijf ook altijd de buurt rondom je huis. Vergeet uiteraard niet om bepaalde verplichte vermeldingen op te nemen in je advertentie, zoals de EPC-waarde, overstromingsgevoeligheid. Vermeld je deze niet, dan loop je het risico op een boete.

Plan je huisbezoeken goed in

Neem de tijd om potentiële kopers rond te leiden in je woning. Laat je niet leiden door emoties, maar wees open en transparant over de staat van je woning. Natuurlijk mag je bepaalde troeven wat extra in de verf zetten, maar overdrijf niet, waardoor het ongeloofwaardig wordt. Ruim vóór een bezichtiging altijd nog even op.

Onderhandel correct

Laat je emoties ook niet de bovenhand halen tijdens onderhandelingen met kandidaat-kopers. Vraag steeds om een bod dat telefonisch of tijdens een face-to-face-gesprek uitgebracht wordt, schriftelijk te bevestigen.

Check of de compromis of aankoopbelofte correct zijn

Heb je een akkoord bereikt met een koper, dan dient er een compromis of aankoop/verkoopbelofte opgesteld te worden. Check steeds of de vermelde gegevens juist zijn en of er niks ontbreekt!

Toch een makelaar onder de arm nemen?

Betekent dit dat een vastgoedmakelaar je nergens bij kan helpen als je jouw woning wil verkopen? Zeker niet! Een professionele immomakelaar kan je tijdens verschillende fasen van het verkoopsproces bijstaan. Denk bijvoorbeeld aan

  • juridisch advies om je dossier perfect in orde te brengen
  • in orde brengen van een bouwovertreding
  • een correcte waardebepaling van je huis
  • een styling van je woning om ze makkelijker verkoopbaar te maken
  • een groter bereik bij potentiële kopers
  • het inschakelen van een professionele fotograaf
  • rondleidingen van kopers
  • begeleiding om je bij onderhandelingen de beste deal te bezorgen
  • het opstellen van een gedetailleerde compromis of verkoop-/aankoopbelofte

Heb je nog vragen over de verkoop van je woning? Neem dan meteen contact op met het M3-kantoor in je buurt.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?