In welk soort vastgoed kan ik investeren?

Je hoort het wel vaker: vastgoed is een interessante belegging. Maar de waaier aan investeringsmogelijkheden inzake vastgoed is erg breed. Wij bieden je een overzicht en stippen ook de belangrijkste voor- en nadelen aan.

Klassiek vastgoed

Je koopt een huis of appartement dat je verhuurt. Een interessante manier om je spaargeld te laten renderen. Als je op een goede plaats en tijdstip koopt, kan je een mooie meerwaarde realiseren later. Maar aan verhuren zitten soms ook negatieve kantjes: wanbetalingen, huurschade of leegstand bijvoorbeeld.

Studentenkamers

De vraag naar studentenkamers is elk jaar erg groot. Dit is dus een aantrekkelijke optie als je wil investeren, zeker als je kinderen hebt die later ook zouden gaan studeren … Je kan een hoger rendement halen als je de studentenkamer zelf opknapt of verfraait. Daartegenover staat dat een onderwijsinstelling plots een bepaalde studierichting kan schrappen of verhuizen, waardoor de locatie van je studentenkamer minder aantrekkelijk wordt.

Hotelkamers

Dit is vandaag erg populair. Verwacht wordt dat de prijzen van hotelkamers de komende jaren verder zullen stijgen. Koop je een hotelkamer, dan profiteer je natuurlijk mee van de marketing die de keten voert. Belangrijk is wel dat je checkt of er ook voldoende verhuurpotentieel is in het laagseizoen.

Naar analogie hiermee kan je ook investeren in een huis in een vakantiepark. Je kan de verhuur zelf regelen of alles uitbesteden aan een exploitant.

Vakantiewoning

Nogal wat Belgen kopen een vakantiewoning in Frankrijk of Spanje. De belangrijkste redenen zijn de liefde voor het land, aantrekkelijke prijzen, het meerwaardepotentieel en in sommige gevallen de voordelige fiscaliteit. Belangrijk is dat je je laat bijstaan door een specialist ter plaatse. Lees ook onze tips voor het aankopen van een vakantiewoning.

Serviceflats

De vergrijzing maakt van investeringen in serviceflats een unieke opportuniteit. Een serviceflat met de nodige diensten is voor veel mensen het ideale alternatief voor thuis wonen of een rusthuisverblijf.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?