Wat verandert er in 2020?

Ben je eigenaar van een woning of koop je er één in 2020? Dan moet je rekening houden met enkele wijzigingen in de regelgeving in vergelijking met de vorige jaren. Wij lijsten voor jou de belangrijkste nieuwigheden op.

    • Afschaffing woonbonus en verlaging registratierechten
      De woonbonus is niet meer. Daartegenover staat een verlaging van de registratierechten bij de aankoop van de gezinswoning van 7 tot 6%. Opgelet, deze verlaging geldt niet voor een grond of voor een appartement of woning in opbouw. Ook moet je binnen 2 jaar na het verlijden van de notariële akte op het adres van het aangekochte huis of appartement ingeschreven zijn in het bevolkingsregister.Voer je in de betrokken woning ook een ingrijpende energetische renovatie door, dan bedraagt de registratiebelasting slechts 5%. Koop je een bescheiden woning, of koop je een woning van maximaal 220.000 euro in één van de Vlaamse kernsteden of in de Vlaamse Rand rond Brussel, dan kan je een extra korting van 5.600 euro (bij 6% registratiebelasting) of 4.800 euro (bij 5% registratiebelasting) genieten.
    • Strengere normen voor dakisolatie
      Ben je eigenaar van een woning die vóór 1 januari 2006 aangesloten werd op het elektriciteitsnet, dan moet je aandacht besteden aan de nieuwe dakisolatienormen: het dak moet geïsoleerd worden met een minimum van 0,75 vierkante meter kelvin per watt. Is je zolder niet bewoond of verwarmd, dan geldt diezelfde norm ook voor je zoldervloer. Leef je deze normen niet na, dan kan je woning strafpunten krijgen en zelfs ongeschikt verklaard worden. Verhuren is dan geen optie meer.Alle ramen moeten trouwens voorzien zijn van dubbel glas. Ook hier worden strafpunten toegekend als dit niet het geval is.
    • Rookmelders verplicht
      Op elke verdieping in je woning moet een rookmelder geplaatst zijn. Dit geldt ook voor de kelder of zolder, als zich daar technische installaties (zoals een verwarmingsketel) bevinden. De verplichting is van toepassing op de eigen woning en op panden die je verhuurt (een huis, appartement …). Als je studentenkoten verhuurt, dan moet elke kamer een rookmelder bevatten. De eigenaar koopt en installeert de rookmelder, de huurder onderhoudt deze en vervangt de batterijen. Veeg je deze verplichting aan je laars, dan zal je geen conformiteitsattest krijgen om het pand te verhuren. Bovendien is het niet-plaatsen van rookmelders strafbaar.
    • EPC verplicht bij verkoop niet-residentiële gebouwen
      Bij de verkoop of verhuur van niet-residentiële gebouwen met een maximale vloeroppervlakte van 500 m² is een energieprestatiecertificaat (EPC) voortaan verplicht. Denk aan horeca- of handelszaken, kantoren, een praktijkruimte … Een aantal elementen uit het EPC, zoals de energiescore, moet vermeld worden in advertenties waarin het pand te koop of te huur aangeboden wordt.

Heb je nog bijkomende vragen over het kopen, verkopen of verhuren van een woning? Maak dan een afspraak bij het M3-kantoor in je buurt.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?