Wat moet ik weten voor ik investeer in een assistentiewoning?

lachende man in rolstoel

Wat moet ik weten voor ik investeer in een assistentiewoning?

Assistentiewoningen of serviceflats maken het voor senioren mogelijk om zelfstandig te blijven wonen in een voor hen aangepaste en veilige omgeving. Ken je de andere voordelen van assistentiewoningen? En zijn er ook nadelen of valkuilen aan verbonden?

Voordelen van assistentiewoningen

  • Een investering in een serviceflat kan je een hoger rendement opleveren dan wanneer je je geld op een spaarrekening laat staan. Op termijn heb je ook uitzicht op een meerwaarde bij de verkoop. De vraag naar serviceflats zal immers alleen maar toenemen omwille van de vergrijzing.
  • Je hoeft een serviceflat later niet te verkopen. Verhuren is een optie, maar je kan er natuurlijk ook zelf in gaan wonen.

Waarop letten bij assistentiewoningen?

  • Een assistentiewoning moet aan een aantal voorwaarden voldoen om als dusdanig erkend te worden. Check dus steeds of een serviceflat ook echt erkend is als assistentiewoning, anders koop je misschien een kat in een zak.
  • Stel, je koop vandaag een assistentiewoning voor je ouders. Je gaat ervan uit dat jijzelf er binnen 30 jaar zult intrekken. Het is vandaag echter erg moeilijk om in te schatten in hoeverre de uitrusting van de woning en de services op dat moment voor jou nog zullen volstaan.
  • De waarde van een serviceflat hangt van verschillende factoren af: de grootte, inrichting, locatie, aangeboden services, … Op sommige van die criteria heb je zelf nauwelijks vat. Als de uitbaters het laten afweten en het complex een slechte reputatie krijgt, daalt ook de waarde van jouw investering.
  • Het is ook koffiedik kijken hoe de markt van assistentiewoningen verder zal evolueren. Zo lang de vraag het aanbod overstijgt, heb je een mooi potentieel rendement. Is er op een bepaald moment sprake van een overaanbod aan assistentiewoningen, dan kan het een stuk lastiger worden om de flat tegen een mooie prijs te verhuren of te verkopen.

Conclusie? Ben je op zoek naar een assistentiewoning? Laat je dan bijstaan door een specialist die je advies op maat geeft. Heb je hierover vragen? Bel of mail ons dan meteen.

Gerelateerde Berichten