Wat met jullie woning als jij en je partner uit elkaar gaan?

Jij en je partner besluiten uit elkaar te gaan. Er staan jullie gegarandeerd nog heel wat moeilijke beslissingen voor de boeg. Maar wat met jullie gemeenschappelijke woning? Koopt de een de ander uit, verkopen jullie of behouden jullie het huis in onverdeeldheid? Wij zetten de verschillende opties voor jou op een rijtje.

Optie 1: je ex uitkopen

Beslissen jullie samen dat jij de woning overneemt, dan zal je je ex-partner moeten uitkopen. Wat wil dat nu zeggen? Wanneer jullie samen de woning hebben gekocht, hebben jullie elk een deel ingebracht. Dat kan 50/50 geweest zijn, maar evengoed 60/40. Op basis van die persoonlijke inbrengen, de huidige waarde van de woning en het overblijvend saldo van het hypothecaire krediet, wordt de uitkoopsom berekend. Dat is dan het bedrag dat je je ex moet betalen opdat de woning officieel volledig van jou alleen is.

We illustreren even met een voorbeeld. Jullie hebben de woning aan € 240.000 aangekocht en hebben daarvoor elk € 20.000 ingebracht. Het resterende bedrag (€ 200.000) leenden jullie bij de bank. Wanneer jullie uit elkaar gaan, wordt de woning op € 300.000 geschat en bedraagt het saldo aan openstaand kapitaal van de hypotheek € 120.000. Dat brengt het globale te verdelen saldo op € 180.000. Wil jij de woning overnemen, dan zal je je partner dus € 90.000 moeten betalen.

Met de uitkoopsom alleen is de kous niet af. Als de ene partner de andere uitkoopt, moeten ook de hypothecaire lening en verzekeringen herbekeken worden. Je ex dient uit het woonkrediet geschrapt te worden en jij zal wellicht samen met de bank bekijken of het mogelijk is om de lening op je eentje verder te zetten of een nieuwe lening af te sluiten.

Ook de schuldsaldoverzekering moet gewijzigd worden. Als jij de woonst overneemt, zal je ex zijn of haar dekking moeten stopzetten of omzetten in een overlijdensdekking.

Optie 2: verkopen en de opbrengst verdelen

Een tweede optie is dat jullie beslissen om de woning te verkopen. Een makelaar berekent dan de waarde van de woning en zet het pand te koop. Is de woning verkocht? Dan worden kosten (zoals het saldo van de hypothecaire lening, de wederbeleggingsvergoeding voor de bank, het commissieloon van de makelaar en kosten gerelateerd aan het ongedaan maken van de hypothecaire inschrijving) afgetrokken van de verkoopprijs. Het resterende bedrag wordt vervolgens door twee gedeeld. Tenzij natuurlijk in de oorspronkelijke aankoopakte of het huwelijkscontract een ongelijke verdeling is opgenomen. Het bedrag wordt in dat geval verdeeld op basis van die verdeling.

Optie 3: woning in onverdeeldheid houden

Ten slotte kunnen jullie ook beslissen om de woning te behouden. Jullie kunnen bijvoorbeeld kiezen om week om week in het huis te wonen, zodat de kinderen zo weinig mogelijk last van de scheiding ondervinden. In dit geval houden jullie de woning in onverdeeldheid en blijven jullie beiden eigenaars van het huis. Voor de doorlopende kosten zoals de belastingen en hypotheek blijven jullie ook beiden aansprakelijk. Deze optie is allesbehalve evident. Om dit te doen lukken, is het zeer belangrijk om enkele goede afspraken te maken.

Heb je nog vragen in verband met de waarde of de verkoop van je woning? Aarzel dan niet om ons te contacteren en een afspraak te maken. Wij helpen je met plezier verder.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?