Wat je zeker moet weten over het EPC-attest vanaf 2022
Een EPC- of EnergiePrestatieCerticificaat is een belangrijk document in het kader van de aan- of verkoop van een woning, alsook bij huur en verhuur. Vanaf 1 januari 2022 gelden er omtrent dit EPC twee belangrijke nieuwe regels. Je ontdekt ze hier.
Wat is het EPC precies?
Het EPC wordt opgesteld door een erkend energiedeskundige en is een verplicht document bij de verkoop of verhuur van een woning. Het geeft het geschatte energieverbruik van een woning aan. Zo vermeldt het EPC steeds een energiescore, die aangeduid wordt met een kleurenbalk. Ook geeft het EPC een idee van de investeringen die nodig zijn om de woning te laten voldoen aan de energiedoelstellingen van 2050.
Enkel nog EPC vanaf 2019 geldig
Met ingang van 1 januari 2022 wordt een EPC enkel nog aanvaard als het opgesteld is in 2019 of later. Heb je nog een EPC van je woning dat dateert van vóór 2019? Dan zal je, als je jouw woning wil verkopen, eerst een nieuw EPC moeten laten opmaken. Ook al staat er op het EPC van 2018 bijvoorbeeld dat het geldig is tot in 2028 …
EPC ook verplicht voor gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen
Een andere nieuwigheid die ingaat op 1 januari 2022 heeft betrekking op appartementsgebouwen. Zo zal daarbij voortaan ook een EPC opgesteld dienen te worden voor de gemeenschappelijke delen.
Enkele weetjes hieromtrent:
- Voor een nieuwbouwappartement is het EPC voor de gemeenschappelijke delen pas verplicht 10 jaar na het verkrijgen van de vergunning.
- Het EPC voor de gemeenschappelijke delen is 10 jaar geldig. Na 10 jaar moet dus een nieuwe keuring aangevraagd worden. Als dit niet tijdig gebeurt, kan dit leiden tot boetes tussen € 500 en € 5.000. Opgelet, de kans bestaat dat een EPC sneller vervalt. Bijvoorbeeld na een ingrijpende energetische renovatie of een vervanging van technische installaties in het gebouw.
- Deze verplichting wordt gefaseerd ingevoerd, naargelang de grootte van het appartementsgebouw:
Grootte van het appartementsgebouw | EPC verplicht vanaf |
1 januari 2022 | 15 wooneenheden of meer |
1 januari 2023 | 5 tot en met 14 wooneenheden |
1 januari 2024 | 2 tot en met 4 wooneenheden |
Voor alle duidelijkheid: onder wooneenheden worden niet enkel appartementen verstaan, maar ook bv. kleinere winkels en kantoren.
- Ook belangrijk om weten is dat het niet mogelijk is om een tweede keuring te vragen voor de gemeenschappelijke delen als je het niet eens bent met het opgestelde EPC. Voor woningen kan dit wel.
Als je hierover nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met het M3-kantoor in je buurt.