Wat is het verschil tussen een voorkooprecht, een voorkeurrecht, recht van wederinkoop en een aankoopoptie?

Voorkeurrecht

Als een eigenaar zijn pand wil verkopen, kan de huurder eisen dat het eerst aan hem aangeboden wordt. Dit betekent niet dat de huurder de prijs kan bepalen. Daar moet hij net als iedere andere kandidaat-koper over onderhandelen.

Voorkooprecht

Wanneer je een voorkooprecht hebt, krijg je voorrang op een andere kandidaat-koper om een pand aan te kopen. Je koopt het dan tegen de prijs en voorwaarden die met de andere kandidaat-koper waren afgesproken.

Recht van wederinkoop

Staat er een recht van wederinkoop in de koopovereenkomst, dan heeft de verkoper maximaal 5 jaar het recht om het pand opnieuw voor zichzelf te kopen. Hij moet dan aan de koper de aankoopprijs en de bijkomende koopkosten betalen. De verkoper kan dit recht op wederinkoop bijvoorbeeld laten gelden als de koper bepaalde voorwaarden niet naleeft die in de koopovereenkomst stonden.

Aankoopoptie

Als je een aankoopoptie neemt op een pand, krijg je een bepaalde periode bedenktijd om te beslissen of je het pand uiteindelijk wilt kopen of niet. Binnen die periode mag de verkoper geen verkoopovereenkomst sluiten met een andere kandidaat-koper. Soms wil de verkoper dat je een vergoeding betaalt als je uiteindelijk niet koopt. Maak hier goede afspraken over in een geschreven overeenkomst.

Voor bijkomende vragen mag je zeker contact nemen met onze kantoren.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?