Wat is het verschil tussen een onderhandse, een notariële en een zorgvolmacht?

Stel, je woont in Spanje en je wilt hier een pand verkopen. Of omgekeerd, je wilt iets kopen in het buitenland, maar je hebt niet de mogelijkheid om steeds heen-en-weer te reizen. Dan kun je de verkoop regelen via volmachten. Lees hier welke volmachten je precies nodig hebt.

Compromis

Voor de ondertekening van het compromis kun je een onderhandse volmacht geven. Je geeft iemand op papier de opdracht om het pand in jouw naam te verkopen tegen een bepaalde prijs en het voorschot te ontvangen. Jijzelf en de persoon die de volmacht krijgt, ondertekenen het document en daarmee is de kous af.

Authentieke akte

Enkele maanden na de ondertekening van het compromis wordt de akte verleden bij een notaris. Ook dat kun je door iemand anders laten doen, maar je hebt er wel een notariële volmacht voor nodig: een volmacht die opgesteld en ondertekend is door een notaris. Deze volmacht moet eventueel vertaald worden door een beëdigd vertaler. Je kunt deze volmacht aan een familielid geven, maar ook aan je vastgoedmakelaar bijvoorbeeld.

Wat is dan een zorgvolmacht?

Met een zorgvolmacht stel je op voorhand iemand aan die je vermogen zal beheren als jij dat zelf niet meer zou kunnen, door dementie bijvoorbeeld. De persoon in kwestie kan dan je bankzaken regelen, maar ook je vastgoed verhuren of verkopen als je hem of haar daar de opdracht toe gegeven hebt.

Je kunt een zorgvolmacht gewoon op papier zetten en samen met de lasthebber ondertekenen, maar het is verstandiger om er een notaris bij te betrekken, die alle voorwaarden juist formuleert. Het document moet sowieso geregistreerd worden bij het Centraal Register van Lastgevingsovereenkomsten.

Wij geven je graag meer uitleg over volmachten en treden eventueel ook op als lasthebber. Neem contact met ons op.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?