Wat is een postinterventiedossier?

Welke informatie is hierin opgenomen? Wanneer is een postinterventiedossier verplicht en hoe lang moet je het bijhouden? Je leest er hier alles over.

Wat voor informatie zit er doorgaans in een postinterventiedossier?

Concreet bevat een postinterventiedossier alle technische, bouwkundige informatie over het gebouw. Noem het als het ware de technische fiche of identiteitskaart van een pand. Zo is de volgende info steeds terug te vinden in een postinterventiedossier:

  • plannen van de woning
  • info over de technische installaties en nutsleidingen
  • een overzicht van de gebruikte materialen (lastenboek)
  • aankoopfacturen, garantiebewijzen en onderhoudsinstructies
  • informatie over uitgevoerde verbouwingswerken
  • de namen en contactgegevens van de architect, veiligheidscoördinator en aannemers

Wanneer is een postinterventiedosier verplicht?

Een postinterventiedossier is nodig bij de bouw of verkoop van een woning of appartement (waarvan de bouwvergunning afgeleverd is na 1 mei 2001 of waaraan door één of meerdere aannemers sinds die datum werken zijn uitgevoerd).

Wie stelt het postinterventiedossier op?

De veiligheidscoördinator. Voer je als eigenaar zelf alle werken uit, dan zal je zelf ook het postinterventiedossier moeten samenstellen. Dit betekent ook dat, telkens er werken uitgevoerd worden, het postinterventiedossier aangevuld dient te worden met de informatie over de werken en de uitvoerder.

Hoe lang moet je zo’n postinterventiedossier bijhouden?

Simpel: zolang je eigenaar bent van het pand. Verkoop je het gebouw, dan moet je het postinterventiedossier aan de koper doorgeven. Vind je het niet terug, dan zal je zo’n dossier moeten laten opstellen en zelf hiervoor de kosten dragen. Dit dient uiterlijk klaar te zijn tegen het verlijden van de akte.

Wil je meer weten over je verplichtingen bij de verkoop van een woning? Neem dan contact op met het M3-kantoor in je buurt.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?