Wat als mijn huurder spoorloos blijkt?

Je huurder betaalt zijn huur niet en laat ook niets meer van zich horen. Hij lijkt met de noorderzon verdwenen. Wat kun je doen?

Situatie 1: gewoon spoorloos

Je hebt al een tijdje het vermoeden dat je huurder niet meer in je huurhuis woont. Hij betaalt namelijk zijn huur niet meer en reageert ook niet op mails, sms’en en aangetekende brieven die je hem hebt gestuurd.

  1. Ga beter niet alleen in de woning binnen, want dat zou tegen jou gebruikt kunnen worden. Laat een gerechtsdeurwaarder het vertrek van de huurder vaststellen. Hij noteert meteen ook de meterstanden en kan eventueel foto’s nemen van de staat van de woning.
  2. Stap naar de vrederechter om het huurcontract te laten ontbinden. Vraag ook meteen de vrijgave van de huurwaarborg en laat de rechter je huurder veroordelen tot het betalen van de huurachterstallen en een verbrekingsvergoeding.

Situatie 2: sleutels in de bus

Als je huurder zijn sleutels bij jou in de bus heeft gedropt, mag je er in principe vanuit gaan dat hij zijn huurovereenkomst verbroken heeft.

  1. Maar ook dan laat je best een deurwaarder langsgaan.
  2. Stuur je huurder een aangetekende brief waarin je zegt dat je de sleutels gekregen hebt en dat je er zonder tegenbericht binnen de 7 dagen vanuit gaat dat hij de huur verbroken heeft. Vermeld ook in de brief dat je de woning opnieuw te huur zult stellen.
  3. Als je binnen de 7 dagen niets van je huurder hoort, kun je naar de vrederechter stappen om het huurcontract te ontbinden.

Voor meer info hierover kun je altijd bij ons terecht.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?