Waar moet ik op letten als ik een nieuwbouw koop?

Wanneer je een nieuwbouw wilt kopen, staat die er soms al (deels), maar meestal kies en beslis je op basis van een plan. Dat vergt heel wat inlevingsvermogen en er zijn een aantal zaken waar je extra aandacht voor moet hebben.

  1. Wensen en grenzen

Bepaal eerst voor jezelf 1. wat je nieuwe huis zeker nodig heeft en 2. wat mooi meegenomen is. Check ook wat je kunt lenen en welk totaalbudget je hebt.

  1. Referenties

Heb je een aannemer of bouwpromotor op het oog, check dan zijn referenties. Hoelang is hij al actief, welk soort huizen bouwt hij, wat zijn de ervaringen van anderen? Ga eventueel een kijkwoning bezoeken of bel gewoon even aan bij mensen die eerder met de firma bouwden. Zo hoor je meteen wat zij ervan vonden.

  1. Offerte

Eis een gedetailleerde offerte en bestekken. Wat betaal je standaard en waarvoor betaal je een meerprijs? Die meerprijs ken je best ook op voorhand. Zo zijn er geen losse eindjes en kom je niet voor verrassingen te staan.

  1. Contract

Op basis van de wet-Breyne moet de koopovereenkomst voor je nieuwbouw standaard zeker deze informatie bevatten: de totale kostprijs, de startdatum van de werken, de uitvoeringstermijn en de schadevergoeding bij vertraging. Er moet ook een opschortende voorwaarde in staan als de bouwfirma nog geen bouwvergunning heeft. Je betaalt een voorschot van maximaal 5% van de totaalprijs en de rest van het bedrag betaal je in schijven naarmate de werken uitgevoerd worden.

  1. Oplevering

De afronding van de bouwwerken gebeurt in 2 fases: de voorlopige en de definitieve oplevering. Neem bij elke fase iemand mee die ervaring heeft in de bouw en je kan helpen om eventuele gebreken vast te stellen.

Op zoek naar nieuwbouw? Kijk gerust eens in ons nieuwbouwaanbod.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?