Verhuren met btw: hoe doe je dat?
Professioneel vastgoed verhuren en huren, kan sinds 2019 met btw. Maar hoe zit dit precies in elkaar?
Voor alle duidelijkheid: verhuren onder het btw-stelsel (enkel voor professioneel vastgoed) is niet verplicht. Maar als de verhuurder en huurder dit zo overeenkomen, kan het wel. De verhuurder kan de btw-bedragen die hij betaalde op de bouw van het pand of eventuele werken in mindering brengen, terwijl de huurder de op de huur aangerekende btw kan aftrekken. Belangrijk is wel dat
- verhuren met btw enkel kan als de huurder btw-plichtig is en het pand alleen voor beroepsdoeleinden gebruikt wordt. Beroepscategorieën die vrijgesteld zijn, zoals dokters en verzekeringsmakelaars, kunnen niettemin toch verhuren met btw.
- het enkel mogelijk is voor nieuwe of grondig vernieuwde gebouwen, niet voor gronden of bestaande gebouwen (tenzij voor magazijnen en opslagplaatsen).
Btw-optie in huurcontract of verklaring
Om te (ver)huren met btw, moet er een btw-optie gelicht worden: ofwel wordt dit vermeld in het huurcontract, ofwel ondertekenen verhuurder en huurder een verklaring hieromtrent.
Onherroepbaar
De btw-optie kan niet herroepen worden: ze geldt voor de volledige duur van het huurcontract. Als de huurovereenkomst stilzwijgend verlengd wordt, moet er geen nieuwe verklaring met betrekking tot de btw-optie ondertekend worden.
Om de btw-aftrek maximaal te kunnen benutten, dient de btw-heffing over een periode van 25 jaar te lopen. Is er een periode waarin de verhuur zonder btw gebeurt, dan wordt de btw-aftrek herzien en moet de verhuurder een deel van het btw-bedrag terugstorten.
Voor meer informatie over huurpanden, of als je zelf een pand wil verhuren, neem contact op met je M3-makelaar.