Verkooprechten gezinswoning: wat verandert er precies?

Sinds 1 juni 2018 bedragen de registratierechten voor een woning 7% en spreken we niet langer over “registratierechten”, maar “verkoopbelasting”. Dat uniforme tarief komt in de plaats van het groot beschrijf (10%) en het klein beschrijf (5%) van voorheen. Voor veel mensen zijn de gevolgen positief: ze zullen beduidend minder moeten betalen dan vroeger. Op de aankoop van een huis met een waarde van 250.000 euro bespaar je immers 7.500 euro aan belasting.

Voorwaarden voor 7% verkooprechten

Om het tarief van 7% te genieten, dienen een aantal voorwaarden vervuld te zijn:

  • Het moet gaan om je enige woning.
  • Je moet binnen een termijn van twee jaar in het huis gaan wonen.
  • Heb je al een gezinswoning? Dan moet je die binnen het jaar verkopen als je slechts 7% registratierechten wilt betalen bij de aankoop van een nieuwe gezinswoning.

Tweede verblijven en investeringsvastgoed

Voor tweede verblijven en investeringsvastgoed blijft het belastingtarief 10%, al is er een achterpoortje. Als je jouw huis of appartement binnen drie jaar verhuurt via een sociaal verhuurkantoor, en dat voor een periode van minstens negen jaar, dan heb je ook recht op het tarief van 7%.

Verminderde registratierechten

In bepaalde situaties betaal je verminderde verkooprechten:

  • Wil je een bescheiden gezinswoning aankopen (met een aankoopprijs tot 200.000 euro), dan krijg je een korting. Die bedraagt 5.600 euro (op een tarief van 7%) of 4.800 euro (op een tarief van 6%). In kernsteden (Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde) en in de Vlaamse rand wordt het grensbedrag verhoogd tot 220.000 euro.
  • Je koopt een gezinswoning en engageert je om binnen de vijf jaar dit huis (ingrijpend) energetisch te renoveren. Dan betaal je slechts 6% registratierechten.
  • Koop je onroerend erfgoed aan als gezinswoning, dan bedragen de verkooprechten maar 1%, op voorwaarde dat de resterende 6% binnen de vijf jaar geïnvesteerd wordt in maatregelen of werken die de erfgoedkenmerken van het pand helpen behouden of opwaarderen.

Heb je hier nog vragen over? Contacteer ons dan meteen.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?