Oud huis renoveren vanaf 2021 verplicht

Oud huis renoveren vanaf 2021 verplicht

Als je vanaf 2021 een huis koopt of erft dat niet aan de energienormen voldoet, moet je het binnen de 5 jaar grondig renoveren.

Verplichte renovatie

Het Vlaams Energieplan pusht eigenaars om hun oudere woningen energie-efficiënt te maken. Op die manier wil Vlaanderen de Europese klimaatdoelstellingen van 2030 halen. Koop of erf je een huis dat niet voldoet, dan moet je binnen de 5 jaar minstens 3 isolatiewerken uitvoeren van dit lijstje:

  • dakisolatie
  • muurisolatie
  • raamisolatie: glas en profielen
  • vloerisolatie
  • condensatieketel (als de oude ketel 15 jaar of ouder is)
  • warmtepomp- of zonneboiler

Serieuze kosten

De kosten voor deze isolatiemaatregelen zijn niet te onderschatten: een warmtepomp kost al gauw 6.000 euro en voor 100 m2 dakisolatie betaal je pakweg 2.500 euro.

Daar tegenover staat wel dat je premies kunt krijgen wanneer je je huis isoleert en dat je minder betaalt voor je energiefactuur. Op termijn zal de renovatie dus zeker lonen. Maar wanneer je een ouder huis koopt, houd je er dus best rekening mee dat je bovenop de aankoopprijs ook nog aanzienlijk wat geld nodig hebt voor de verplichte renovatiewerken.

Impact voor verkopers

Verkopers moeten incalculeren dat ze voor een huis dat niet aan de energienormen voldoet wellicht een lagere verkoopprijs zullen krijgen. Sinds dit jaar weten kandidaat-kopers dankzij het vernieuwde energieprestatiecertificaat (EPC+) hoeveel de verplichte renovaties hen ongeveer zullen kosten. Die informatie zullen ze uitspelen om een lagere verkoopprijs te onderhandelen.

Meer weten over de nieuwe renovatieverplichtingen of het nieuwe EPC+? Je kunt altijd bij ons terecht.

Gerelateerde Berichten