Nieuwe registratierechten: wat betekent dit voor jou?
Het is voor starters en alleenstaanden bijna onmogelijk om vandaag de dag een eigen woning te kopen. Daarom heeft de Vlaamse regering beslist dat vanaf 1 januari 2022 de registratierechten voor de aankoop van een eerste woning van 6% naar 3% dalen. En daar stopt het niet…
De voornaamste vastgoedwijzigingen op een rijtje
Als je van plan bent een woning te kopen, verandert er vanaf 1 januari 2022 het een en ander.
- Voor de aankoop van een eerste eigen woning dalen de registratierechten van 6% naar 3%. Dat wil zeggen dat wanneer je een woning van 300.000 euro aankoopt, je nog maar 9.000 euro in plaats van 18.000 euro registratiekosten moet betalen.
- Wanneer je een tweede, derde, vierde… woning koopt als opbrengsteigendom of buitenverblijf zal je vanaf 1 januari meer registratierechten moeten betalen, namelijk 12% in plaats van 10%. Voor een appartement van 200.000 komt dat op 24.000 euro in plaats van 20.000 euro.
- Koop je een woning die je volledig renoveert waardoor ze voldoet aan de hoogste EPC-normen? Dan dalen de registratierechten voor jou van 5% naar 1%. Voor een woning van 300.000 is dat 3.000 euro in plaats van 9.000 euro.
Vanaf 1 januari 2024 zal je niet langer een deel van de registratierechten kunnen meenemen wanneer je je eerste woning verkoopt en een tweede woning koopt. Je betaalt vanaf dan gewoon opnieuw de volle pot. Tot 1 januari 2024 heb je de keuze tussen de verlaagde registratierechten of de meeneembaarheid.
Het effect van lagere registratierechten op de vastgoedmarkt
De daling van de registratierechten moet in eerste instantie de drempel om een woning te kopen verlagen voor kwetsbare groepen zoals starters, alleenstaanden en ouderen. Je kan de registratierechten namelijk niet financieren met een hypothecaire lening, waardoor je de volledige som moet kunnen neerleggen. Daarbovenop vraagt de bank meestal ook nog eens 10% van het aankoopbedrag als eigen inbreng. Je moet dus heel wat geld opzij hebben staan vooraleer je een woning kan kopen. Een daling van de registratierechten geeft hen dus in principe meer kansen om een eigen woning te kopen.
Het is meer dan waarschijnlijk dat de drukte op de vastgoedmarkt de komende maanden enorm zal toenemen. Investeerders willen de aankoop van hun tweede (derde of vierde) woning namelijk voor het nieuwe jaar rondkrijgen zodat ze geen extra registratierechten moeten betalen. Wie net een huis heeft gekocht, zal dan weer tot na nieuwjaar wachten om de akte te verlijden, zodat ze een voordeliger tarief genieten.
De maatregelen zullen zich dus laten voelen, maar wellicht zullen de woningprijzen er niet door dalen. Door de lage rentevoeten blijft vastgoed immers een erg aantrekkelijke, stabiele en rendabele investering.
Enkel in Vlaanderen
Deze nieuwe regels gelden enkel in Vlaanderen. In Brussel en Wallonië gaan de zaken anders. In Brussel betaal je zo 12,5% registratierechten, maar ben je wel vrijgesteld op de eerste 175.000 euro als het gaat om je eerste eigen woning en de totaalaankoop niet meer dan 500.000 euro bedraagt. In Wallonië betaal je ook 12,5% registratierechten, tenzij je een woning onder ‘klein beschrijf’ koopt, dan betaal je slechts 6% of 5% op de eerste schijf van je aankoop wanneer er sprake is van ‘sociaal krediet’. Hoeveel die schijf bedraagt, hangt af van de locatie van het pand.
Heb je vragen over de nieuwe regels omtrent de registratierechten? Aarzel niet om ons te contacteren. We vertellen je graag wat deze veranderingen voor jouw vastgoedplannen betekenen.