Nieuw btw-tarief sloop en heropbouw aan 6%

Vanaf volgend jaar tot en met 31 december 2022 verandert het btw-tarief voor sloop en heropbouw van 21% naar 6% btw en dat in heel België. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Enige en eigen woning

Het moet gaan om je eigen woonst, dus het appartement of huis waarin je woont.

Verder mag je geen andere woningen bezitten, tenzij het gaat om woningen verkregen via een erfenis of waarvan je enkel het vruchtgebruik of enkel de naakte eigendom van hebt.

Ten slotte dien je er nog minstens 5 jaar in te wonen, anders dien je het genoten btw-voordeel van de resterende jaren terug te storten.

Maximaal 200m²

De nieuwe woning mag een maximale bewoonbare oppervlakte van 200m² hebben. Het gaat om de netto-oppervlakte, er wordt dus gemeten vanaf de binnenkant van de muren. Ook de vertrekken waarin een economische activiteit plaatsvinden worden meegeteld.

Verkoop op plan

Deze nieuwe regeling geldt ook voor bouwpromotoren die op plan verkopen. Als koper zou je in principe dus kunnen genieten van 6% btw op zowel de grond als de woning zelf!

Uitzonderingen

In 32 centrumsteden (Antwerpen, Charleroi, Gent, Oostende, Mechelen, Bergen, La Louvière, Sint-Niklaas, Seraing, Luik, Leuven, Brugge, Kortrijk, Roeselare, Aalst, Dendermonde, Genk, Hasselt, Moeskroen, Doornik, Verviers, Namen, Brussel, Anderlecht, Sint-Gilles, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Vorst, Elsene, Ukkel, en Etterbeek) kon je al aan 6% slopen en heropbouwen zonder al deze voorwaarden. Het kan dus zijn dat deze voorwaarden hier niet van toepassing zijn. Vraag dit dus zeker na als je sloop- en wederopbouwplannen hebt in één van deze steden!

Wil je jouw herop te bouwen woning verkopen? Neem dan zeker eens contact met ons op!

Bron: FOD Financiën / De Tijd