Nestverlaters: eerst huren of direct kopen?
Ga je van onder moeders paraplu vandaan, kies je dan eerst voor een tijdje huren of ga je meteen als koper de huizenmarkt op?
Huren lijkt voor veel jonge mensen de meest logische optie. Je kan vrij eenvoudig en snel een woning of appartement huren en het weegt financieel een stuk minder zwaar door dan een huis kopen. Dat zijn meteen ook de twee belangrijkste voordelen van het huren van een woning.
Maar uiteraard heeft huren ook nadelen, of wat had je gedacht? Als je een woning koopt, en de hypotheeklening afbetaalt, dan bouw je een zeker vermogen op (via je huis). Dat doe je niet als je huurt. Bovendien kan een woning kopen je een aantrekkelijk belastingvoordeel opleveren. Verder moet je als huurder ook rekening houden met de eigenaar van het gebouw. Zo kan je niet zomaar een huurpand beginnen verbouwen. Bovendien kan je, als de eigenaar op een bepaald moment beslist om er zelf te gaan wonen of het huis te verkopen, mogelijk op zoek moeten naar een alternatief.
Op langere termijn lijkt kopen dan ook een financieel interessantere oplossing, maar je moet met een aantal punten rekening houden:
- Als je jong bent en nog niet veel gespaard hebt, zal het niet evident worden om een woonkrediet te krijgen van de bank. Die vraagt immers een aanzienlijke eigen inbreng. Tenzij je ouders bijspringen natuurlijk.
- De waarde van vastgoed kan variëren. Vraag en aanbod spelen hier.
- Een woning kopen brengt ook een aantal extra kosten met zich mee. Daartegenover staat dat je in bepaalde gevallen ook recht hebt op subsidies of premies.