Moet je een boete betalen als je binnen de 2 jaar je woning verkoopt?

Misschien heb je al eens horen waaien dat je een boete moet betalen als je een woning binnen 2 jaar na de aankoop terug verkoopt. Wel, dat is zeker niet altijd het geval. Wij leggen je uit hoe de vork in de steel zit.

Er zijn 2 belangrijke criteria die een impact hebben op het al dan niet betalen van een boete bij een zgn. snelle verkoop:

  • Gaat het om je enige woning?
  • Wanneer kocht je de woning precies?

We zetten alle scenario’s op een rijtje.

Gaat het om je enige woning? Zo ja, dan is de datum van aankoop (de datum van het verlijden van de akte is hier bepalend) cruciaal.

  • Heb je de woning gekocht na 1 juni 2018, dan hoef je geen boete te betalen als je de woning binnen 2 jaar verkoopt. Meer nog, je krijgt zelfs 3/5 van de registratierechten die je betaald hebt bij de aankoop terug, op voorwaarde dat je toen wel onder het normale tarief van de registratierechten viel. Genoot je bij de aankoop een verlaagd tarief inzake registratierechten, dan kan je alsnog 3/5 recupereren, maar moet je eerst wel aanvullende rechten betalen (die aanvullende rechten worden verrekend met je teruggave).
  • Kocht je de woning vóór 1 juni 2018 én onder klein beschrijf en je hebt op dat adres geen 3 jaar ononderbroken je domicilie gevestigd, dan betaal je 5% aanvullende rechten en een boete (20% op deze aanvullende rechten). In totaal komt dit dus neer op 6% van de toenmalige aankoopprijs.

Is de betrokken woning niet je enige woning of was je er niet gedomicilieerd? Dan betaal je een meerwaardebelasting van 16,5% op de meerwaarde als je de woning binnen 5 jaar na de aankoop terug verkoopt.

Heb je nog vragen over de verkoop van je woning? Neem dan meteen contact op met een M3-kantoor in jouw buurt.

 

 

 

 

Benieuwd wat uw eigendom waard is?