Moet ik mijn stookolietank laten keuren voor ik mijn huis verkoop?

De keuring van je stookolietank is niet verplicht als je je huis verkoopt, maar het is wel een pluspunt als je kandidaat-kopers een recent onderhoudsattest kunt voorleggen.

In principe hoef je je stookolietank niet speciaal te laten keuren als je je huis verkoopt. Maar kopers stellen het wel op prijs als je kunt aantonen dat je tank goed onderhouden is. Hier vind je de verplichtingen daaromtrent.

Een stookolietank moet voor het eerst gekeurd worden nadat hij geplaatst is en voor hij in gebruik genomen wordt. Daarna moet je hem in veel gevallen ook nog regelmatig laten controleren. Hoe vaak hangt af van:

  • het volume van de tank.
  • het soort tank: ondergronds of bovengronds (een tank in de kelder is ook bovengronds).
  • of hij binnen of buiten de waterwingebieden en beschermingszones staat.

Minder dan 5.000 liter

Een ondergrondse stookolietank moet om de 5 jaar gecontroleerd worden. Bij een bovengrondse tank is er geen keuring meer nodig, behalve als hij voor 1 maart 2009 in gebruik genomen werd en er op het laatste onderhoudsattest staat dat de volgende controle voor 1 maart 2009 moest gebeuren.

Meer dan 5.000 liter

Een ondergrondse tank moet om de 2 jaar een beperkt onderzoek ondergaan en een grondige controle om de 15 jaar. Deze grondige check hoeft niet voor ondergrondse tanks uit gewapende, thermohardende kunststof. Heb je een bovengrondse tank, laat die dan om de 3 jaar checken.

Voor tanks in waterwingebieden en beschermingszones gelden strengere regels.

Wil je meer weten over de keuring van je stookolietank? Wij helpen je graag verder

Benieuwd wat uw eigendom waard is?