Mijn zonevreemde woning ligt in ruimtelijk kwetsbaar gebied. Wat betekent dat?
Je huis is 1. zonevreemd en ligt 2. in ruimtelijk kwetsbaar gebied. Welke gevolgen heeft dat als je van plan bent je woning te verbouwen of uit te breiden?
Zonevreemd
Laten we eerst eens kijken wat het betekent als je huis zonevreemd is.
Zonevreemd wil zeggen dat je huis volgens het Gewestplan niet thuishoort in de zone waar het gebouwd is. Dat je niet in woongebied woont, maar in landbouw- of recreatiegebied bijvoorbeeld. Je zonevreemde huis is niet per se illegaal: als je een vergunning hebt en je huis overeenkomt met het vergunde plan, dan is het oké. Zitten er kleine afwijkingen tussen je huis en het vergunde plan, dan noemt men je huis ‘hoofdzakelijk vergund’. Dat is nog steeds oké.
Zonevreemd en verbouwen
Wil je je zonevreemde huis wat opknappen door parket te leggen of een nieuwe badkamer te installeren, dan heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig. Maar voor grotere werken, zoals het vervangen van de dakgebintes, moet je wel een vergunning aanvragen. De gemeente zal je aanvraag beoordelen. Zulke verbouwingen kunnen sowieso alleen vergund worden als je zonevreemde huis (hoofdzakelijk) vergund is en niet is verkrot. Lees hier alle details.
Zonevreemd en verkopen
Als je een huis verkoopt, moet er in de publiciteit, de onderhandse en de authentieke akte vermeld staan of het huis een vergunning heeft en wat de meest recente bestemming is van het pand (m.aw. in welke zone het ligt volgens het Gewestplan). Zo weet de koper of het zonevreemd is.
Woning in ruimtelijk kwetsbaar gebied
Is je huis zonevreemd (maar vergund) en ligt het bovendien in een ruimtelijk kwetsbaar gebied zoals een natuurgebied, een bosgebied of een overstromingsgebied, dan krijg je geen vergunning om het te herbouwen of uit te breiden. Verbouwen binnen het bestaande bouwvolume is wel mogelijk, maar je moet sowieso een vergunning aanvragen bij de gemeente.
Wil je hier meer uitleg hier? Neem gerust contact op met ons kantoor.