Mijn huis staat op de lijst van bouwkundig erfgoed. Wat betekent dat?

Wat bouwkundig erfgoed betreft, kan je huis op 3 lijsten staan: de inventaris, de vastgestelde inventaris en de databank beschermingen. Alleen als je woning in die laatste databank voorkomt, is ze echt beschermd en aan een strenge regelgeving onderworpen. Maar ook een vermelding in de vastgestelde inventaris heeft gevolgen.

Mijn huis staat in de vastgestelde inventaris

Als je woning in een zogenoemde vastgestelde inventaris staat, is ze waardevol, maar geen beschermd erfgoed. Bij verkoop of verhuur moet je de koper of huurder informeren dat de woning opgenomen is in een vastgestelde inventaris. Weet je niet of je pand erin staat? Contacteer ons en wij zoeken het voor je uit.

Voor een renovatie of grondige verbouwing heb je zoals altijd een stedenbouwkundige vergunning van de gemeente nodig en ook als je het pand wilt slopen, moet je een vergunning vragen. De gemeente zal bij haar beslissing rekening houden met de erfgoedkundige waarde van je pand.

Goed om weten is ook dat je voor je pand een afwijking kunt vragen van de normen voor energieprestatie en binnenklimaat als dat nodig is om de erfgoedwaarde van het pand in stand te houden.

Mijn huis is beschermd

Is je woning beschermd als monument of maakt ze deel uit van een beschermd stads- of dorpsgezicht, dan ben je verplicht ze goed te onderhouden en mag je ze niet ontsieren, beschadigen of vernielen. Je moet dus goed opletten met verbouwingen. Ingrepen – ook kleinere – mogen geen afbreuk doen aan die waardevolle elementen van je beschermde pan. Wil je zeker zijn wat mag en niet mag, vraag dan op voorhand advies aan het agentschap Onroerend Erfgoed.

De voorwaarden om bouwkundig erfgoed te mogen verbouwen zijn streng, maar je kan er wel verschillende premies voor krijgen. Koop of schenk je een beschermd pand, dan heb je recht op belastingvermindering.

Wil je alle details kennen rond de aankoop, verkoop of verbouwing van bouwkundig erfgoed? Wij zoeken het voor je uit.

Bron: www.onroerenderfgoed.be

Benieuwd wat uw eigendom waard is?