Met welke kosten moet je rekening houden als je je woning wil verkopen?

Een woning verkopen is heel anders dan het verkopen van een tweedehands fiets. Een huis of appartement verkopen gaat er wat ingewikkelder aan toe, want het brengt je niet alleen geld op, het kost je ook wel wat. We zetten de kosten even voor je op een rijtje.

De kosten bij het verkopen van je woning op een rijtje

Woning klaarmaken voor verkoop

Hoeveel je uitgeeft aan het voorbereiden van je huis of appartement voor een verkoop, heb je natuurlijk helemaal zelf in de hand. Kleine mankementen zoals die kapotte lamp in de kelder herstel je best. Voor grotere werken, zoals een terras, ga je best eerst na of je dat eruit zult halen.

Reclame

Eens de waarde bepaald is, kan je je woning op de markt brengen. Misschien komen daar professionele foto’s bij kijken en wellicht plaats je je woning op enkele vastgoedwebsites. Als je de verkoop toevertrouwt aan een vastgoedmakelaar, dan zijn die kosten meestal inbegrepen in de commissie. De commissie hoef je meestal pas te betalen, wanneer je woning verkocht is. Verkoopt de makelaar dus niet, dan hoef je deze kosten ook niet te dragen.

De kosten van de levering

Beslis je aan al het bovenstaande geen geld uit te geven, dan zijn er toch nog een aantal kosten waar je niet onderuit kan, de ‘kosten van levering.’ Om een woning te mogen verkopen moet je enkele attesten kunnen voorleggen. Denk daarbij aan het bodemattest, een energieprestatiecertificaat, de kadastrale legger of een elektrische keuring. Aan het opvragen van die attesten zijn kosten verbonden. Andere attesten, zoals een attest van je stookolietank of van bodemsanering in een risicogebied mag je ook niet vergeten, want maken ook deel uit van de kosten van levering, als ze van toepassing zijn.

De kosten die je gaat maken als je je woning verkoopt hoeven je niet af te schrikken, maar het is goed te weten waar je aan toe bent. Je vastgoedmakelaar kan je daar zeker een gepersonaliseerd overzicht van geven, stel dus zeker de vraag.

Maak nu een afspraak met M3 makelaars voor bijkomende informatie over de kosten bij een verkoop.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?