Mag ik een huisdier houden in mijn huurwoning?

In principe mag je huisdieren houden in een huurwoning, maar je vraagt best altijd eerst schriftelijke toestemming aan je huisbaas. In zeer welbepaalde omstandigheden kan hij een huisdier weigeren.

Geen verbod op huisdieren

Een verhuurder kan je in principe niet verbieden om een huisdier te houden. Tenzij je huurwoning er niet geschikt voor is – te klein voor een grote hond bijvoorbeeld – of het reglement van het appartementsgebouw geen huisdieren toelaat. De verhuurder mag je sowieso niet zomaar uit je huurwoning zetten omdat je een huisdier houdt.

Schriftelijke toestemming

Om alle discussies te vermijden, vraag je best eerst schriftelijke toestemming aan de verhuurder. Zo kun je ook meteen enkele duidelijke afspraken maken. Want goede afspraken, maakt goede (dieren)vrienden. Komen jullie er niet uit, dan zal de vrederechter beslissen op basis van de concrete situatie.

Huurdersaansprakelijkheid

Het feit dat je een huisdier hebt, ontslaat je niet van je plicht als huurder om de huurwoning uiteindelijk terug te geven in de staat waarin je ze gekregen hebt. Als je huisdier schade veroorzaakt aan de woning moet jij die dus herstellen of ervoor betalen.

Wil je alle details kennen van je huurcontract? M3 geeft tekst en uitleg.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?