Wat is een occulte hypotheek?

Als je een huis koopt, bestaat de kans dat er een occulte hypotheek op rust. Wij vertellen je hoe je problemen kan vermijden.

Een occulte of verborgen hypotheek is een garantie voor de overheid dat wie vastgoed erft de successierechten op die erfenis betaalt. Het probleem stelt zich dus als je een woning koopt waarbij de vorige eigenaars hun schulden inzake successierechten nog niet betaald hebben. In dat geval zal jij die moeten ophoesten. Doe je dat niet, dan zal de overheid de woning eventueel in beslag nemen om zo de successierechten te innen.

Een traditionele hypotheek wordt geregistreerd in het zgn. hypotheekregister. Als je dat raadpleegt, weet je al of er op de woning nog een klassieke hypotheek rust. Maar occulte hypotheken worden daarin niet vermeld¬†…

De notaris schiet je ter hulp

Bij de verkoop zal de notaris aan de verkopers het bewijs vragen dat alle successierechten betaald zijn. Als de verkopers dit niet kunnen aantonen, dan zal de notaris het verkoopbedrag niet doorstorten naar de verkopers.

Bestaat er twijfel over, laat dan zeker in de akte opnemen dat de verkopers verklaren dat alle successierechten betaald werden. Zo zit je safe!

Benieuwd wat uw eigendom waard is?