Kopen of verkopen, wat doe je best als eerste?

Het is voor iedereen die een eigen woning heeft en wil verhuizen een dilemma: ‘Verkopen we eerst onze huidige woning of kopen we toch maar eerst een nieuw huis?’ We kunnen je nu al vertellen dat het ideale antwoord op die vraag niet bestaat. Alles hangt af van jouw individuele situatie. We zetten de voor- en nadelen van elke optie op een rijtje zodat je de best mogelijke keuze kan maken.

Eerst kopen, dan verkopen

Kies je ervoor om eerst een nieuwe woning te kopen en dan pas een koper voor je huidige woning te zoeken? Dan kan je meteen toehappen wanneer je het perfecte huis of appartement hebt gevonden. Zo loop je niet de kans om de woning van je dromen aan je neus voorbij te zien gaan. Het nadeel is hier natuurlijk dat je de opbrengst van je oude woonst nog niet hebt ontvangen om daarmee het nieuwe project te financieren. Maar geen nood, een overbruggingskrediet helpt je daarbij!

Een overbruggingskrediet to the rescue

Een overbruggingskrediet is een lening op korte termijn, vaak maximaal 24 maanden, die je helpt om de aankoop van een nieuwe woning te financieren, in afwachting van de verkoop van je oude woning. De bank leent je de geschatte waarde van je huidige woonst, min het resterende bedrag van je hypothecaire lening. Na de verkoop betaal je dan het geleende bedrag aan de bank terug. Het overbruggingskrediet geeft je de mogelijkheid om meteen voor die droomwoning te gaan en een goed bod voor je huidige woning af te wachten. Het komt er dan natuurlijk op aan om je woning verkocht te krijgen vóór het einde van het overbruggingskrediet, want een verlenging van zo’n krediet is niet evident.

Eerst verkopen, dan kopen

Neem jij liever het zekere boven het onzekere, dan kan je eerst je huidige woning verkopen. Je hebt geen tijdsdruk om te verkopen, zodat je rustig het perfecte bod kan afwachten. Op deze manier heb je een duidelijk beeld over de financiële mogelijkheden voor je nieuwe woonst en kan je op je gemak op zoek gaan. Tussen het tekenen van de verkoopovereenkomst en het tekenen van de akte bij de notaris zitten toch vaak enkele maanden.

Bezettingsregeling met de nieuwe eigenaars

Het nadeel hier is dat, eens je een koper gevonden hebt, je uiterlijk op de dag dat de akte bij de notaris getekend wordt verplicht bent om te verhuizen. Heb je nog steeds geen nieuwe woning gevonden? Dan zal je op zoek moeten gaan naar een tijdelijke oplossing. Je kan een bezettingsregeling treffen met de nieuwe eigenaars, die regeling maakt het je mogelijk om nog even in je oude huis te blijven totdat je in je nieuwe woonst kan trekken. Je betaalt dan een huurbedrag aan de nieuwe eigenaars. Je bent hier wel volledig afhankelijk van de welwillendheid van de kopers. Willen zij snel in hun nieuwe huis trekken, dan zal jij een andere oplossing moeten zoeken.

Dus …

We vatten even voor je samen. Heb je liever financiële zekerheid? Dan verkoop je best als eerste je woning. Wil je direct de sprong wagen als je jouw droomwoning tegenkomt? Buy the house! Een overbruggingskrediet helpt je verder.

Heb je nog vragen bij de (ver)koop van je woning? Neem dan zeker contact op met een M3 kantoor bij jou in de buurt. Wij staan je graag met raad en daad bij tijdens jouw vastgoedverhaal.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?