Kan ik een woning kopen met cash geld?
Het antwoord op de vraag is kort, maar duidelijk: neen.
Sinds wanneer is een huis cash kopen verboden?
Vroeger, toen je nog een deel van de prijs contant kon betalen, werd in de notariële akte vaak een lagere verkoopprijs vermeld en liep de overheid btw-inkomsten en registratierechten mis. Sinds 2014 is het verboden om vastgoed te kopen met contant geld. Zo wil men belastingontduiking en het witwassen van zwart geld bestrijden. Je kunt alleen nog voor vastgoed betalen via een overschrijving of een cheque. In de verkoopovereenkomst en de notariële akte staat altijd het rekeningnummer vermeld van waarop het geld gestort wordt.
Extra bescherming voor de koper
Het verbod op cash betalingen is niet alleen beter voor de overheid, maar beschermt je ook als koper. Want stel dat je in volle vertrouwen cash betaalt aan de verkoper, maar hij daarna in alle toonaarden ontkent dat hij het geld gekregen heeft? Dan heb je bij een cash betaling geen voet om op te staan.
Verbod voor alle betalingen?
Bij vastgoedtransacties mag er helemaal niets meer contant betaald worden. Ook het voorschot moet je via een overschrijving of bankcheque regelen.
Wat als je het verbod aan je laars lapt?
Niet doen! Je begaat een strafrechtelijke inbreuk, waar zware straffen op staan.
Meldingsplicht voor notarissen en immokantoren
Wist je dat vastgoedmakelaars en notarissen wettelijk verplicht zijn om verdachte transacties te melden aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI), ook wel de antiwitwascel genoemd. Een betaling vanop een rekening uit een belastingparadijs is verdacht, maar ook als je een huis koopt zonder het ooit bezocht te hebben.
Wil je meer weten? Bel of mail ons dan gerust.