Is een regenwaterput verplicht?

Regenwater opvangen en hergebruiken kan goed zijn voor je portemonnee. Je kan het water gebruiken om je auto te wassen, de wasmachine te doen draaien of je tuin te sproeien. Vaak is de installatie van een regenwaterput of hemelwaterput zelfs verplicht. Ook voor jou?

In de meeste gevallen is een regenwatersysteem verplicht.

  • Bouw of herbouw je een eengezinswoning (met een oppervlakte groter dan 40m²), dan moet je een regenwaterput hebben met een volume van minstens 5.000 liter. Verbouw of renoveer je de woning, dan is dit niet verplicht.
  • Bouw of herbouw je minstens één ander gebouw dan een eengezinswoning (met een dakoppervlakte groter dan 100m²), dan moet het regenwatersysteem een volume hebben van 50 liter per vierkante meter dakoppervlakte. Het absolute maximum hierbij is 10.000 liter. Als je gebouw volledig bedekt is met een groendak, dan is een regenwaterput niet verplicht.

Opgelet, een gemeente of provincie kan zelf strengere regels opleggen. Je doet er dan ook goed aan om na te vragen welke regels er in jouw gemeente van toepassing zijn.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?