Investeren in studentenkamers: waar moet ik rekening mee houden?
Als je investeert in opbrengsteigendommen en je je vastgoedportefeuille wilt verbreden, dan kun je overwegen om studentenkoten te verhuren. Hier vind je een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.
Studentenkamers verhuren levert je recurrente huurinkomsten op die – in tegenstelling tot geld op een spaarboekje – meegroeien met de inflatie. Bovendien kunnen je eigen kinderen ‘gratis’ op kot gaan. Op dat vlak zijn studentenkamers dus zeker een interessante investering. Als je het slim aanpakt tenminste.
- Kies een goede locatie
Ga ervan uit dat studenten een kot kiezen in de buurt die niet te druk is, maar waar ook nog iets te beleven valt. Een veilige buurt ook, dicht bij station, bus- en/of tramhalte en natuurlijk vlot bereikbaar met de fiets. Je kunt studentenkamers kopen in de buurt van een welbepaalde school of faculteit en je vooral richten op de studenten die daar schoollopen, maar houd er wel rekening mee dat de verhuur dan heel erg afhangt van die ene doelgroep. Als de school beslist om te verhuizen of zelf studentenkoten aan te bieden, wordt jouw investering plots een pak minder waard. Een centrale ligging tussen verschillende scholen of een spreiding van je studentenkoten over verschillende locaties, is daarom een verstandiger optie.
- Maak een verschil
In sommige steden is het aanbod aan studentenkamers best groot. Je zal dus wat moeite moeten doen om telkens nieuwe huurders te vinden. Hoe onderscheid jij je van de anderen? Met koten die je zelf renoveert en zo goedkoop mogelijk op de markt brengt? Of met kamers die veel modern comfort bieden in de vorm van een eigen badkamer en toilet, eigen keukentje, goede wifi en toffe meubeltjes? Er is voor beide opties zeker een markt te vinden, dus speel de pluspunten van je studentenkamers goed uit.
- Respecteer de regels
Zorg ervoor dat je studentenkoten in orde zijn met de stedenbouwkundige bepalingen en qua woonkwaliteit (o.a. minimumoppervlakte en voorzieningen), brandveiligheid, energie- en milieuvereisten, enz. Informeer je grondig bij het stadsbestuur. Respecteer daarnaast ook de huurwetgeving. Je vindt trouwens op het internet verschillende modelovereenkomsten voor de verhuur van studentenkamers.
Nieuwe regels op komst
Wist je dat er nieuwe regels op komst zijn voor de verhuur van studentenkamers? Wanneer ze van kracht zullen worden, is nog niet helemaal duidelijk. Maar studenten zullen hun huurcontract makkelijker kunnen opzeggen wanneer ze hun studies staken of van studierichting veranderen. Het zal ook mogelijk worden dat ze hun kot doorverhuren wanneer ze op Erasmus-uitwisseling gaan.
Overweeg je een investering in studentenkamers? Bij ons kun je terecht voor meer uitleg.