In welke gemeenten betaal ik de laagste verkooprechten?

uitzicht over stad

In welke gemeenten betaal ik de laagste verkooprechten?

In bepaalde Vlaamse centrumsteden en gemeenten in de rand van Brussel krijg je een extra korting op de verkooprechten als je een gezinswoning koopt. Over welke gemeenten gaat het en welke voorwaarden gelden er?

Sinds 1 juni 2018 betaal je op de aankoop van een gezinswoning 7% verkooprechten. Dit tarief van 7% is wel gebonden aan een aantal voorwaarden:

  • De aankoop gebeurt door één of meer natuurlijke personen, niet door een vennootschap.
  • Het moet gaan om de enige gezinswoning en een aankoop in volle eigendom. Bouwgrond komt dus niet in aanmerking. Heb je al een woning en wil je toch een nieuw pand aankopen tegen het tarief van 7%, dan moet je je bestaande woning binnen het jaar verkopen. Bij de aankoop van een pand met meerdere woongelegenheden, geldt het tarief van 7% enkel voor het gedeelte dat je zelf bewoont.
  • Binnen een periode van twee jaar na het verlijden van de aankoopakte moet de koper zich inschrijven in het bevolkings- of het vreemdelingenregister.

Bijkomende vermindering voor bescheiden gezinswoningen

Naast het voordelige tarief van 7% kan je, als je een woning koopt met een waarde van maximaal € 200.000, een vrijstelling genieten van verkooprechten op de eerste schijf van € 80.000 van het verkoopbedrag. In de kernsteden en de gemeenten in de Vlaamse Rand rond Brussel wordt het plafond van € 200.000 verhoogd tot € 220.000. Over welke gemeenten gaat het precies?

  • De centrumsteden Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout, alsook in Boom, Dendermonde en Vilvoorde
  • De gemeenten in de Vlaamse Rand rond Brussel: Affligem, Asse, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Hoeilaart, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst, alsook in Bertem, Huldenberg, Kortenberg en Tervuren
  • Het voordeel geldt ook voor alle deelgemeenten van de hierboven vermelde gemeenten.

Heb je vragen over de verkooprechten die je moet betalen als je een bepaald pand zou kopen? Contacteer dan meteen de M3-makelaar in jouw regio.

Gerelateerde Berichten