Hoe rijd ik duurzamer naar en van het werk?

man met plooifiets wacht op treinperron

Hoe rijd ik duurzamer naar en van het werk?

Je wilt ook jouw steentje bijdragen aan meer duurzaamheid. Hoe pak je dan jouw verplaatsingen naar en van het werk best aan?

Wens je jouw woon-werkverkeer duurzamer te maken? Dan komt het er vooral op aan om het aantal autoritten te verlagen. Als je een huis kiest in de buurt van je werk, opent dat perspectieven.

Je gaat met de fiets

Woon je redelijk dicht bij je werk, dan is de fiets een perfect alternatief voor de auto. Fietsen is niet alleen gezond, maar gaat mogelijk zelfs sneller dan met de wagen. Er liggen in ons land fietsostrades of fietssnelwegen, kijk even of je die kan gebruiken. Van files heb je in ieder geval geen last. Bovendien heb je recht op een fietsvergoeding. Die bedraagt maximaal 0,24 euro per werkelijk afgelegde kilometer en is vrijgesteld van belastingen en socialezekerheidsbijdragen.

En woon je echt vlak bij je werkstek, overweeg dan gewoon om te voet te gaan.

Carpoolen

Wonen enkele collega’s in jouw buurt? Of werkt één van je buren in dezelfde streek als jij? Dan is carpoolen absoluut een goed idee. Het is voordeliger, want je spaart elke dag een rit uit. Bovendien kan je ondertussen een babbeltje slaan of een telefoontje afwerken. Woont er niemand in je buurt die samen met je kan carpoolen? Hoor dan eens bij collega’s die wat verder wonen, maar misschien voorbij jouw gemeente moeten. Of omgekeerd natuurlijk. Dan kunnen jullie elkaar oppikken.

Neem het openbaar vervoer

Werk je in de stad of op een plaats die makkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer? Dan zijn trein, bus, tram of metro misschien wel jouw ideale oplossing. Net zoals bij carpoolen heb je tijdens de rit wat extra tijd om wat te lezen, iemand te bellen of zelfs nog wat te werken. En de stress van files gaat aan jou voorbij …

Autodelen

Autodelen is erg interessant als je niet elke dag een auto nodig hebt. Je kan dan samen met enkele anderen dezelfde auto gebruiken. Uiteraard vergt dit enige planning, want je wilt natuurlijk wel zeker zijn dat de auto voor jou beschikbaar is als je hem echt nodig hebt. Maar budgettair weegt autodelen veel minder zwaar door dan met je eigen auto rijden. Al was het maar omdat je zelf geen auto moet kopen en de bijhorende belastingen en onderhoudskosten dient te betalen.

Wil je graag een woning of appartement kopen in een bepaalde regio dicht bij je werk? Neem dan zeker contact op met het M3-kantoor in je buurt.

Gerelateerde Berichten