Hoe pak je sluimerverbruik aan?

stekkerdoos met ladende tablets en phones

Hoe pak je sluimerverbruik aan?

Je hebt ongetwijfeld heel wat elektrische toestellen in huis. Verschillende daarvan verbruiken ook energie terwijl je ze niet gebruikt. Dat zgn. sluimerverbruik heeft een zekere impact op je energiefactuur. De vraag is dan ook hoe je hier best mee omgaat.

Steeds stekkers uittrekken?

Een eenvoudige manier om het sluimerverbruik te verlagen, is systematisch de stekkers van elektrische apparaten uittrekken als je ze niet gebruikt. Ook kan je stand by-killers kopen, dat zijn toestellen die de energietoevoer afsluiten als een apparaat in stand by gezet wordt. Stekkerdozen zijn eveneens interessant, omdat je hiermee verschillende toestellen tegelijk met één druk op de knop kunt uitzetten.

Bovenstaande tips zijn uiteraard handig, maar of je elektriciteitsfactuur daardoor echt sterk zal verlagen, valt te betwijfelen. Veel toestellen zijn immers door de jaren heen een stuk energiezuiniger geworden, waardoor deze oplossing alleen mogelijk niet echt de moeite meer loont …

Kies voor zinvolle alternatieven

Je doet er dan goed aan om ook in te zetten op gerichte, alternatieve methoden om je energiefactuur te verlagen. Deze zullen je meer voordeel opleveren dan het uittrekken van de stekkers van elektrische toestellen.

Wat kan je bijvoorbeeld doen?

  • Een goed geïsoleerde woning zorgt voor een lagere energiefactuur. Verder kan je tapijten leggen op een kale vloer en jezelf warm houden met slippers en een dekentje als je TV kijkt.
  • Heb je een boiler, verlaag dan de doeltemperatuur tot 60 graden in plaats van 80. Het doet je kosten dalen en het water is nog meer dan warm genoeg.
  • Doe je was op een iets lagere temperatuur. Benut ook steeds de maximale capaciteit van je wasmachine.
  • Kies voor een droogrek in plaats van een droogmachine.
  • Spaar- en ledlampen zijn goed voor je budget. Vergeet niet om steeds het licht uit te doen als je de kamer verlaat, of kies voor timers en/of bewegingssensoren.
  • Als je nieuwe toestellen koopt, opteer dan steeds voor de zuinigste modellen.
  • Ontdooi je diepvriezer regelmatig. Zo blijft deze efficiënter werken.

Ben je op zoek naar een energiezuinige woning? Contacteer het kantoor van M3 Makelaars in je buurt.

Gerelateerde Berichten