Hoe houd ik mijn buren te vriend bij een bouw of renovatie?

Het is fijn als je goed overeen komt met je buren. Hoe zorg je ervoor dat dit zo blijft als je gaat bouwen of renoveren? Lees hier onze tips.

 Informeer je buren

Breng je buren als een van de eerste op de hoogte van je (ver)bouwplannen en neem even tijd om uit te leggen wat er precies gaat gebeuren. Bouw je tegen hun gevel aan, moet er een boom wijken of krijgen je buren minder zon in hun tuin? Zorg dat ze niet voor verrassingen komen te staan en luister goed naar hun bezorgdheden. Wellicht is het mogelijk om daar enigszins rekening mee te houden.

Betrek hen bij je project

Houd je buren geïnformeerd. Het is beter dat zij op voorhand weten dat er ’s anderendaags om 7u materialen geleverd worden dan dat zij onverwacht uit hun bed gelicht worden. Wie weet kun je hen zelfs wat betrekken bij je project. Als je elektriciteit of gereedschap nodig hebt bijvoorbeeld, of gewoon om een oogje in het zeil te houden als jij er niet bent.

Laat een plaatsbeschrijving opmaken

Kunnen je werken een impact hebben op de eigendom van je buurman, laat dan voor je start een plaatsbeschrijving opmaken. Als er later klachten komen over schade, dan weet je precies of die scheur in de muur er al zat of inderdaad ontstaan is door jouw graafwerken.

Neem een ABR-verzekering

Als je buren schade lijden door jouw bouwwerken of verbouwing, dan worden zij vergoed door jouw verzekering Alle Bouwplaatsrisico’s. Deze polis is ook handig wanneer er schade ontstaat op je werf of als er materialen gestolen worden.

Nodig je buren uit

Drink samen met je buren een glaasje op de goede afloop van je project en op jullie goede verstandhouding.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?