Hoe bereidt u uw woning voor op een schatting?

Wie heeft besloten zijn huis te verkopen, wilt er uiteraard een goede prijs voor krijgen. Stap één is altijd de waardebepaling. Zo vraagt u niet te veel, waardoor u misschien geen koper zal vinden, maar zeker ook nooit te weinig.

5 tips om uw woning voor te bereiden op een schatting

De schatter houdt hierbij rekening met tal van aspecten. Op verschillende zaken van uw woning heeft u geen invloed, zoals de oriëntatie van uw tuin. Het goede nieuws is dat er een aantal dingen zijn die u wél kan doen om uw woning voor te bereiden op een schatting. Het doel is de schatter naar huis te laten gaan met een positief gevoel over uw woning. Hieronder enkele praktische tips.

1. Zorg ervoor dat uw huis of appartement er netjes bijligt

In de catalogus van Ikea slodderen er ook geen sokken rond in de huiskamer en staan er ook geen vuile potten op het vuur. Vermijd ook sporen van huisdieren en zet de beestjes indien mogelijk even buiten tijdens de schatting.

2. Vergeet de ruimte rondom uw woning niet

Kijk ook na of buiten uw woning alles er netjes bijligt. Ruim het balkon op en fatsoeneer de tuin. Niemand wil in een wildernis wonen, ook een schatter is daar gevoelig aan. Hij kan bovendien misschien niet juist inschatten hoe groot uw tuin juist is.

3. Herstel kleine mankementen

Wacht niet tot u uw huis toont aan potentiële kopers, maar voer kleine reparaties uit voor de schatter komt. Een losse trapleuning, knipperende lamp of defecte kraan geven soms onterecht een negatief gevoel aan de persoon die de waarde van uw huis komt bepalen en kunnen dus invloed hebben op de latere verkoopprijs. Om uw woning voor te bereiden op een schatting maakt u dus best even korte metten met die taakjes die altijd maar bleven liggen.

4. Overweeg grotere ingrepen

Soms is het ook nodig ter voorbereiding van uw schatting wat grotere ingrepen te doen. Is die Gyproc in de hal nooit geschilderd geraakt of zijn de tegels van uw terras nooit op hun beoogde plaats terecht gekomen? Investeer in een verse laag verf en leg dat terras toch maar aan. De kosten zijn zo terugverdiend als de schatter uw woning er hoger door inschat.

5. Wat met gebreken?

Ga bij het voorbereiden van uw huis op een schatting nooit gebreken actief verbergen. De zogenaamde ‘verborgen gebreken’ die al eens bovenkomen na een verkoop, vermijdt u liever. Ze kunnen voor u als verkoper ernstige gevolgen hebben.

Maak nu een afspraak met M3 makelaars voor uw waardebepaling.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?