Hoe bereid je je voor op een storm?

Schade aan je woning is niet alleen vervelend voor je gezin, maar ook voor portemonnee en het bemoeilijkt de verkoop. Neem daarom de volgende voorzorgmaatregelen.

1. Controleer je dak

Liggen de pannen of leien niet zoals het hoort? Of zijn ze gebroken? Vervang ze dan zo snel mogelijk, zodat ze niet gaan vliegen en schade aanrichten. Haal de bladeren uit je dakgoot want bij een flinke stortbui kan dit waterschade veroorzaken. Zonnepannelen, antennes, schoorstenen en zelfs windhanen, de daken van vandaag bestaan niet alleen meer uit dakpannen. Controleer of alles goed vast zit.

2. Rolluiken omlaag

Heb je rolluiken? Laat ze dan omlaag tijdens de storm. Ze beschermen je ramen tegen regen, wind én rondvliegende voorwerpen.

3. Elektrische apparaten

Tijdens hevig stormweer gewoon naar televisie kijken? Geen goed idee! Trek zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact. Als de bliksem toch inslaat en je elektrische apparaten zijn ingeschakeld, dan beperkt de schade zich niet noodzakelijk tot de apparatuur. Je huis kan immers ook vuur vatten!

4. Opgeruimde tuin

We doen het allemaal wel eens, tuingerief rond laten slingeren. Maar als je weet dat het gaat stormen, ruim je het toch beter op. Door stevige windvlagen kunnen voorwerpen tegen je gevel of door je raam vliegen. Ook je bloembakken, vuilbakken en tuinmeubelen zet je best binnen.

5. Gezonde bomen

Misschien is het niet iets waar je meteen aan zou denken, maar kijk regelmatig na of de bomen in je tuin nog gezond zijn en een storm kunnen doorstaan. Verwijder dode takken. Controleer loobomen extra goed, want hun kruin vangt veel wind.

Mocht je toch schade hebben? Neem dan zoveel mogelijk foto’s en bezorg ze aan je verzekeraar.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?