Het belang van een correcte waardebepaling

Het verkopen van een woning is een belangrijke stap in het leven van veel mensen. Of je nu gaat verhuizen vanwege een nieuwe job, een grotere woning wilt of gewoon klaar bent voor verandering, je woning op de juiste manier waarderen is altijd cruciaal.

Een correcte schatting: niet te onderschatten

Een foutieve waardebepaling zorgt ervoor zorgt dat je woning in een te hoge of te lage prijsklasse staat. Als je jouw woning te duur in de markt plaatst, kunnen er namelijk veel potentiële kopers afhaken omdat het buiten hun budget valt. Als je jouw woning te goedkoop in de markt zet, kan het dan weer zijn dat je er meer geld voor had kunnen krijgen. Zet je integendeel je woning aan een correcte prijs te koop, dan zal er veel interesse zijn van de juiste kandidaten.

Verschillende waarderingsmethodes

Er zijn 2 manieren om de waarde van jouw woning te bepalen:

  1. Een manier is het vergelijken met gelijkaardige woningen in de buurt die te koop staan. Het is gratis en gemakkelijk, maar heeft als nadeel dat geen enkele woning hetzelfde is en soms dus moeilijk vergelijkbaar is.
  2. Een betere manier is om op basis van de feitelijke elementen zoals de oppervlakte, afwerking, enzovoort een raming te maken. Hiervoor laat je best een professionele vastgoedmakelaar langskomen. Deze zal met oog voor detail de woning bekijken, de oppervlakte opmeten enzovoort. Nadien maakt de makelaar op basis van deze elementen een schattingsverslag op maat van je woning op.

Wil jij jouw woning verkopen en wil je de correcte prijs weten?
Wij helpen je graag verder!

Benieuwd wat uw eigendom waard is?