Heb ik een vergunning nodig om een carport te plaatsen?

Heb ik een vergunning nodig om een carport te plaatsen?

Voor heel wat kleine bouwwerken heb je geen omgevingsvergunning nodig. Maar hoe zit dat als je een carport wilt optrekken?

Als je huis geen garage heeft, maar je je auto toch beschut wilt parkeren, is het wellicht een goed idee om een carport te bouwen. Vrijstaand of aangebouwd aan je huis. De vergunning is in de meeste gevallen vervangen door een meldingsplicht.

In principe geen vergunning nodig

Voor zowel een vrijstaande als een aangebouwde carport heb je in principe geen vergunning nodig. Er gelden wel enkele voorwaarden. Zo mogen al je bijgebouwen samen niet meer dan 40 m2 beslaan. Wel even opletten dus als je in het verleden al een veranda, terrasoverkapping, poolhouse of bijkeuken gebouwd hebt.

Vergunningsvrijstelling voor een vrijstaande carport

Om zonder vergunning een vrijstaande carport te kunnen bouwen, gelden verder nog enkele voorwaarden. De voornaamste criteria zijn deze:

  • de carport mag niet hoger zijn dan 3,5 meter.
  • hij mag maximaal 30 meter van de woning staan.
  • in de zijtuin moet hij 3 meter van de perceelsgrens blijven.
  • in de achtertuin moet hij 1 meter van de perceelsgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd worden zonder de bestaande scheidingsmuur te wijzigen.

Lees hier de aanvullende voorwaarden voor een vergunningsvrijstelling.

Vergunningsvrijstelling voor een aangebouwde carport

Om zonder vergunning een aangebouwde carport te kunnen optrekken, gelden verder nog enkele voorwaarden. De voornaamste criteria zijn deze:

  • de carport mag niet hoger zijn dan 4 meter.
  • hij mag de functie van je huis en het aantal woongelegenheden niet wijzigen.
  • in de zijtuin moet hij minstens 3 meter van de perceelsgrens blijven.
  • en in de achtertuin minstens 2 meter.
  • hij mag tegen een aanpalend gebouw gebouwd zijn en mag tot op de perceelsgrens reiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van het bijgebouw mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.

Lees hier de aanvullende voorwaarden voor een vergunningsvrijstelling.

Wel meldingsplicht

Je hoeft voor een carport dan wel (meestal) geen vergunning aan te vragen, maar er geldt wel een meldingsplicht. Dit betekent dat je je plannen om een carport te bouwen minstens 20 dagen op voorhand moet melden bij je gemeente. Dat kan op deze website.

Informeer je eerst

In sommige gemeenten zijn de voorschriften voor uitbreidingen en bijgebouwen strenger. Je vraagt dus best op voorhand wat informatie om bouwovertredingen te vermijden.

Bron: https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/gebouw

Ook wij kunnen je informeren over de mogelijkheden om een carport te bouwen. Vraag het ons gerust.

Gerelateerde Berichten