Elektriciteitskeuring verplicht bij verkoop

Als je je woning wilt verkopen, moet je je elektriciteit verplicht laten nakijken door een erkend controleorganisme. Is het keuringsverslag negatief? Dan zullen de kopers enkele werken moeten uitvoeren om de elektriciteit aan de AREI-wetgeving aan te passen.

Onderscheid tussen elektriciteit van vóór of na 1981

De regels omtrent de keuring van je elektriciteitsinstallatie verschillen naargelang van de datum van inwerkstelling.

  • Vóór 1 oktober 1981

Tenzij je een gelijkvormigheidsverslag hebt, ben je verplicht om een keuring te laten uitvoeren door een erkend controleorganisme. Bij de verkoop moet je het keuringsverslag kunnen voorleggen. Is dat verslag negatief? Dan mag je je woning nog steeds verkopen, maar zijn de kopers verplicht om de installatie in orde te brengen vóór de herkeuring 18 maanden na de datum van de verkoop.

  • Na 1 oktober 1981

Bij installaties die dateren van na 1 oktober 1981 volstaat een keuring door een erkend controleorganisme vóór ze in gebruik gesteld worden. Vervolgens is een keuring om de 25 jaar nodig. Voor de verkoop van je woning is het voldoende om een attest van de eerste keuring of herkeuring voor te leggen. Is de installatie niet in orde? Dan mag de verkoop doorgaan, maar moeten de kopers de elektriciteit binnen 12 maanden in orde brengen voor de herkeuring.

Veiligheid

Om kortsluitingen en andere gevaarlijke situaties te vermijden, is een regelmatige controle van je elektriciteitsinstallatie belangrijk. Als eigenaar van een opbrengsteigendom ben je verplicht de elektriciteit om de vijf jaar te laten keuren. In andere gevallen is dat om de 25 jaar of wanneer je een wijziging of uitbreiding aan je elektriciteitsnet uitvoert.

Zit je met vragen over de elektriciteitskeuring in je eigen woning of de woning die je op het oog hebt? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?