Een Immoweb-schatting: waardevol of niet?

Uw huis laten schatten is de eerste stap in het verkoopproces. Het is de basis om een correcte vraagprijs te gaan bepalen. U wilt namelijk het maximum uit de verkoop halen, maar u wilt ook vermijden dat het pand gedurende vele maanden onverkoopbaar blijkt wegens een te hoge vraagprijs.

Wie gaat zoeken naar ‘schatting huis’ merkt al snel dat er verschillende mogelijkheden zijn: gratis online schattingen door online vastgoedspelers zoals Immoweb & Zimmo, maar ook sommige online banken en zelfs makelaars bieden een gelijkaardige dienst. Maar hoe waardevol zijn die online schattingen?

Waardebepaling van een huis

Een huis schatten en er de juiste waarde opkleven is nog niet eenvoudig. Er wordt namelijk een analyse gemaakt van zowel objectieve als subjectieve criteria zoals u hier uitgebreid kan lezen. 

Uiteraard is de ligging van de woning belangrijk voor de waardebepaling, evenals het soort woning, de staat en de ouderdom van het huis en de indeling. Op basis hiervan kan een online waardebepaling van een woning effectief een eerste indicatie geven.

Het gaat echter verder dan dat. Een correcte schatting van een woning houdt ook rekening met de marktomstandigheden: aan welke prijs werden de afgelopen maanden de huizen in dezelfde regio van de hand gedaan? Spelen de buurtgegevens in het voor- of nadeel van de woning: zijn er voldoende handelszaken in de buurt en is er toegang tot belangrijke verkeersassen? Wat is de stijl van de woning?

Om al deze elementen terug te brengen tot één bedrag is een gevoelige evenwichtsoefening. Potentiële kopers zien het namelijk niet noodzakelijk op dezelfde manier als de verkopers. Een huis dat perfect onderhouden is en waar in principe weinig op aan te merken is, maar nog dateert uit de jaren ‘50, kan in de ogen van jonge mensen heel wat minder waard zijn, dan uit het standpunt van de eigenaars die er hun hele leven met hart en ziel voor gezorgd hebben. 

Kennis van en ervaring in de vastgoedmarkt is dan ook noodzakelijk voor een goede inschatting en een correcte waardebepaling. Net daar schiet het huis schatten online tekort. 

Uw woning laten schatten door een expert

Er zijn tal van vastgoedexperten waarop u een beroep kan doen voor de schatting van uw huis: landmeters, makelaars, notarissen en architecten staan klaar om u van dienst te zijn. Afhankelijk van wie u heeft aangesproken moet u rekening houden met een kostprijs die varieert tussen € 250 en € 500. In ruil krijgt u dan ook een uitgebreid schattingsrapport waarin de verschillende elementen die de waarde bepalen aan bod komen, met de nodige argumentatie voor de toegekende waarde.

Toch liever een gratis schatting van uw huis?

Bij M3 makelaars hebben we ervoor gekozen om deze dienst gratis aan te bieden. Het spreekt voor zich dat wij hopen dat u, in ruil, ons inschakelt wanneer u effectief overgaat tot de verkoop van uw woning. Voor ons is het dus een manier om contact te maken met potentiële klanten.

Vraag hier uw gratis schatting aan.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?