Domotica: ontdek de voordelen en de nadelen

Overweeg je om domotica te (laten) installeren in je huis? Dan zetten wij alvast alle voor- en nadelen op een rijtje!

 

Voordelen

Meer comfort

Dat domotica je comfort verhoogt, is een open deur intrappen. Maar het is nu eenmaal de belangrijkste troef ervan. Verlichting, verwarming, rolluiken, de garagepoort … je kan het allemaal bedienen met één druk op de knop.

Voordeliger

Domotica laat je toe om je energieverbruik te optimaliseren. Denk aan een wasmachine of vaatwasser die je pas in de daluren activeert. Dit kan je heel wat geld besparen.

Veiliger

Met domotica kan je je alarmsysteem beheren … maar ook je achterdeur afsluiten als je vergeten bent die op slot te doen. Je kan bijvoorbeeld ook vanop afstand zorgen voor verlichting op donkere plaatsen rond je huis …

 

Nadelen

Prijskaartje

Koken kost geld, zo luidt het gezegde. En dat geldt ook voor domotica. Je gaat hierin zo ver als je zelf wil … en je portefeuille toelaat.

Niet altijd geïntegreerd

Jammer genoeg bestaat de kans dat je voor verschillende domotica-toepassingen ook meerdere bedieningsapparaten of beheerssoftware nodig hebt … Nog niet alles werkt via de smartphone.

Tip

Denk goed na vooraleer je domotica installeert. Laat je adviseren over de mogelijkheden, vergelijk aanbieders en prijzen. Idealiter kies je ook voor een systeem dat je later nog kunt uitbreiden.

 

Benieuwd wat uw eigendom waard is?