De woonbonus wordt afgeschaft: wat zijn de gevolgen?

huisje dat lijkt weggegomd te worden

De woonbonus wordt afgeschaft: wat zijn de gevolgen?

De woonbonus, alias de fiscale voordelen die je geniet via de hypotheeklening voor je enige  en eigen woning, verdwijnt vanaf 1 januari 2020. Daartegenover staat dat de registratierechten verlaagd worden. Maar wat betekent dit alles voor jouw portemonnee? En wat moet je vooral onthouden van de wetswijzigingen?

Afschaffing van de woonbonus

Dankzij de woonbonus geniet je een mooi belastingvoordeel wanneer je een huis koopt,  via de aflossingen van je hypothecaire lening. Naar het voorbeeld van het Waalse en Brusselse Gewest schaft ook Vlaanderen de woonbonus af per 1 januari 2020. Het gevolg: alleenstaanden met een gemiddelde lening betalen zowat 20.000 euro extra belastingen (op 25 jaar), terwijl voor koppels de rekening tot meer dan 40.000 euro kan oplopen.

Daling van de registratierechten

Ter compensatie verlaagt de Vlaamse regering de registratierechten van 7 naar 6%, en naar 5% wanneer je een grondige energierenovatie uitvoert. Op een huis van 250.000 euro komt dit dus neer op een korting van 2.500 euro (1% korting) of 5.000 euro (2% korting). Conclusie: de lagere registratierechten wegen niet op tegen de weggevallen woonbonus …

Wie een bescheiden woning koopt (tot 200.000 euro, maar in de kernsteden en de Vlaamse rand rond Brussel tot 220.000 euro) kan nog tot 4.800 euro voordeel doen inzake registratierechten. Maar opnieuw is dat een stuk lager dan de meerkost die het wegvallen van de woonbonus meebrengt.

Er is ook een belangrijk aandachtspunt voor wie een nieuwbouw koopt. Je betaalt dan immers geen registratierechten, maar wel 21% btw. In dit geval ben je dus niet enkel het voordeel van de woonbonus kwijt, maar profiteer je ook niet van de lagere registratierechten.

Nooit positief?

Valt de verrekening van de woonbonus en de lagere registratierechten dan nooit positief uit? Jawel, alleenstaanden die een huis kopen van minstens 2 miljoen euro en koppels die een huis aanschaffen van minimaal 4 miljoen euro zijn beter af … Maar dat zijn natuurlijk uitzonderingen.

Goed nieuws!

En toch is er ook nog goed nieuws.

  • Als je een tweede verblijf koopt zoals een woning die je verhuurt of een vakantiehuis, dan valt dit niet onder de woonbonus, maar wel onder een federaal stelsel. En dan is er (op dit moment) wel degelijk nog een fiscaal voordeel mogelijk.
  • Als je op zoek bent naar een huis, dan kan je vóór 31 december 2019 nog een mooie slag slaan: je geniet dan immers nog wel van de woonbonus.
  • Er verandert helemaal niks voor mensen die vandaag al de woonbonus krijgen (omdat ze een aantal jaar terug een huis gekocht hebben).

Heb je nog andere vragen over de aankoop van een nieuwe woning? Bel of mail ons dan gerust.

Gerelateerde Berichten