De waarde van je woning verhogen: hoe doe je dat?

Als je je woning verkoopt, wil je natuurlijk de hoogst mogelijke prijs krijgen. Met onze tips en tricks verhoog je de waarde van je woning al snel met enkele duizenden euro’s. Ga nu aan de slag en profiteer later van extra centjes die je nu in je droomwoning investeert.

Renovatiewerken

We beginnen bij de grootste klus: de renovatiewerken. Heeft je woning een verouderde keuken of badkamer? Dan is het misschien wel een slim idee om die te verbouwen vooraleer je het huis te koop zet. Een moderne keuken met de nieuwste snufjes is voor potentiële kopers nu eenmaal een pak aantrekkelijker dan een gedateerde keuken uit de jaren tachtig. De keuken en de badkamer zijn dan ook vaak ruimtes die een woning voor een koper maken of kraken.

Heb je verloren ruimtes in huis? Denk aan een zolder, kelder of ruimte onder de trap waar nu niks mee gebeurt. Bouw de zolder om tot een home office of een extra slaapkamer, verander de kelder in een wijnparadijs en plaats een ingebouwde kast onder de trap. Geen betere investering dan een extra ruimte in je huis te creëren. Hoe meer woonoppervlakte, hoe beter. De prijs van je woning stijgt al snel met enkele procenten.

Investeer in een energiezuinige woning

Een energiezuinige woning zien potentiële kopers als een grote plus. Het betekent immers dat de kosten veel lager zullen uitvallen dan in een woning die minder energiezuinig is. Het loont dus om de vloer, het dak en de gevels goed te isoleren. Twijfelde je om zonnepanelen, een slimme thermostaat of een condensatieketel te installeren? Gewoon doen! Nog een wist-je-datje: door energiebesparende maatregelen in huis te nemen, heb je recht op heel wat overheidspremies. Zo doe je nog meer profijt!

Afwerking is alles

Een grote afknapper voor huizenjagers is een huis met vele kleine gebreken en onafgewerkte details. Een lekkende kraan, een verstopte douche, een kapot stopcontact, putjes in de muur … Jij denkt misschien ‘de volgende eigenaar zal dat wel regelen’, maar die potentiële volgende eigenaar ziet vooral de extra kosten en het extra werk. Stel al die kleine klusjes niet langer uit, maar begin er vandaag aan. Je scoort ongetwijfeld een pak beter met een afgewerkt huis. Nog een tip: vervang voor een frisser effect oude deurklinken, handvaten, schakelaars en niet te vergeten: het douchegordijn.

Een eerste indruk maak je maar één keer

Een likje verf doet wonderen. Het kan je woning er in één, twee, drie als nieuw laten uitzien. Kies voor lichte tinten die de ruimte doen oplichten en zo optisch groter doen lijken. Denk ook aan de gevel. Laat die grondig schoonmaken en breng ook daar eventueel een nieuwe laag verf aan.

Het uitzicht over de tuin doet veel aan de eerste indruk van kopers. Een verwilderde, niet verzorgde tuin is een echte no-go. Pak de tuin stevig aan: zorg voor nieuwe planten en bloemen, een goed onderhouden gazon en fancy tuinmeubels.

Wanneer er mensen je woning komen bezichtigen, zorg je ervoor dat alles er opgeruimd en netjes bijstaat. Doe een grote kuis, ruim op, fleur je interieur op met wat bloemen en planten et voilà, jij en je woning zijn helemaal klaar om de potentiële kopers van hun sokken te blazen.

Nog een allerlaatste tip: laat eens iemand anders door je woning lopen. Die merkt vast nog enkele dingen op die jij al lang niet meer ziet.

Ben je benieuwd naar wat jouw woning waard is? Vraag hier je gratis schatting van je huis aan.

Heb je nog bijkomende vragen over het kopen, verkopen of verhuren van een woning? Maak dan een afspraak bij het M3-kantoor in je buurt.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?