Creatief met een kleine keuken

Ook als je een kleine keuken hebt, kun je die aantrekkelijk en praktisch inrichten. Heel wat keukenbouwers spelen er zelfs op in met allerlei handige snufjes waarmee je ruimte wint.

  1. Elke centimeter telt

In een kleine keuken moet je elke centimeter goed benutten. Meet dus de ruimte nauwkeurig op voor je een keuken gaat kiezen of neem een plan mee. Benut voor de kasten de ruimte tot aan het plafond: bovenaan kun je de spullen kwijt die je niet vaak nodig hebt. Kies voor compacte inbouwtoestellen en verticale opberglades.

  1. Alleen de essentie

Denk goed na over hoe je gezin de keuken gebruikt en plaats alleen in je keuken wat je echt nodig hebt: een kookeiland is misschien wel fijn, maar neemt ook veel bewegingsruimte in beslag.

  1. Gezellige plek

Wil je van je keuken een gezellige plek maken waar je meer doet dan alleen koken, dan kan je bijvoorbeeld werken met een verlengd aanrecht met krukken eronder of met een uittrek- of vouwtafel met klapstoelen.

  1. Aandacht voor licht

Donkere kleuren en matte materialen doen een keuken kleiner lijken dan hij is. Creëer ruimte met heldere, lichte tinten en met materialen die het licht reflecteren. Een donker accent zorgt voor speelse afwisseling en dynamiek. Ook de juiste verlichting is cruciaal voor een goed ruimtegevoel.

  1. Handige trucjes

In een kleine keuken moet je vindingrijk zijn om ruimte te winnen. Hier vind je enkele trucjes:

  • Werk je microgolf, koffiemachine en fruitpers weg achter een kastdeur. Zo verspil je geen ruimte op het aanrecht.
  • Wissel kasten af met open legplankjes voor kruiden of deegwaren in glazen potten. Handig, en het oogt nog mooi ook.
  • Met een grote snijplank die je over je gasvuur of gootsteen kunt leggen, win je weer wat werkoppervlak.
  • Benut je kastruimte zo efficiënt mogelijk: een rekje voor je pannendeksels, een stukje gordijnroede in het gootsteenkastje waar je sprayflessen aan ophangt, zakjes aan de binnenkant van je kastdeur waar je kleine spullen in kwijt kunt,… Alle beetjes helpen om je kasten netjes en overzichtelijk te houden.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?