Ik wil een bod uitbrengen, waarop moet ik lettten?

Huis gespot? Breng dan niet lichtzinnig een bod uit. Want als de verkoper ermee akkoord gaat, dan moet je het huis ook effectief kopen aan de prijs die je geboden hebt. Lees eerst deze 5 tips voor je een bod uitbrengt.

 

Informeer je

Hoe meer informatie je hebt over het huis en zijn verkoper, hoe sterker je staat bij het uitbrengen van een bod.

  • Uiteraard moet je goed weten wat je koopt. Ga daarom het huis meer dan 1 keer bezichtigen en neem iemand mee die de zwakke punten van de woning kan detecteren. Vraag stedenbouwkundige informatie, het EPC, bodemattest en keuringsattest. Gebeurt de verkoop via een vastgoedmakelaar, dan zal die jou deze informatie bezorgen.
  • Het is ook handig om weten waarom de verkoper zijn huis verkoopt. Is het omwille van een echtscheiding of omdat hij zelf op het punt staat een nieuwe woonst te kopen, dan wil hij waarschijnlijk snel verkopen en gaat hij mogelijk meteen op je bod in. Is de verkoop voor hem minder dringend, dan wacht hij wellicht rustig het beste bod af.
  • Pols eens hoeveel de huizen in de buurt ongeveer waard zijn. Zo weet je of de vraagprijs realistisch is en kun je eventueel een bod uitbrengen dat wat lager ligt.
  • Ten slotte moet je natuurlijk te rade gaan bij de bank zodat je weet welk bedrag je beschikbaar hebt om een bod te doen.
  1. Breng niet meteen je maximumbod uit

 Breng niet meteen je hoogste bod uit. Want als de verkoper het te laag vindt of iemand hoger biedt, sta je meteen buitenspel. Bepaal vooraf wel hoe hoog je uiteindelijk wilt gaan met je prijs.

  1. Laat niet in je kaarten kijken

 Laat niet zien hoe enthousiast je bent over een huis of wat je budget is. Je zou de verkoper het signaal kunnen geven dat hij zijn vraagprijs best nog wat mag optrekken. Reageer ook niet te snel op een tegenbod: het toont alleen maar hoezeer je op het huis gebrand bent.

  1. Breng je bod schriftelijk uit

Of via e-mail of sms. Zo heb je altijd een bewijs van je bod en kun je ook de geldigheidsduur vastleggen. Voeg eventueel de opschortende voorwaarde toe dat je bod alleen geldt als je een lening kunt krijgen. Omschrijf de woning die je wilt kopen: adres, aantal vierkante meters, inbegrepen meubilair, enz.

  1. Beperk je bod in de tijd

Laat je bod maximaal 2 weken gelden. Zo word je niet aan het lijntje gehouden en weet je snel of je al dan niet moet uitkijken naar een andere opportuniteit.

En tot slot nog dit: niet getreurd als je bod op niets uitdraait, er zijn genoeg alternatieven beschikbaar op de markt. Neem hier maar eens een kijkje…

Benieuwd wat uw eigendom waard is?