Als ik een huis wil kopen, welke verwarming kies ik dan best?

Als je een huis gaat kopen, check dan zeker hoe er verwarmd wordt. Want dat bepaalt hoeveel je de komende jaren zult betalen voor je energiefactuur. Eventueel kun je overwegen om de oude verwarming te vervangen door een nieuwe, zuiniger installatie. Hier vind je de voor- en nadelen van mazoutketel, gasketel en warmtepomp op een rijtje.

Verwarmen met stookolie

Als je een huis koopt met een centrale verwarming op mazout, dan hoef je niet meteen zware investeringen te doen. De mazouttank is er en je kiest zelf wanneer en door wie je die laat vullen. Zo kun je de voordeligste prijzen afwachten.

Stookolie is veilig: ze kan niet ontbranden onder 55° C en er is geen ontploffingsgevaar. Tegenwoordig is mazout ook zwavelarm, voor een schonere verbranding. Al blijft het natuurlijk een fossiele brandstof die steeds schaarser wordt en bij verbranding schadelijke stoffen veroorzaakt.

Eventueel kun je de oude ketel of brander laten vervangen door een zuiniger exemplaar met een hoger rendement. Houd er rekening mee dat de ketel elk jaar gereinigd moet worden door een erkende technieker.

Verwarmen op aardgas

Het rendement van een verwarmingsketel op aardgas ligt over het algemeen hoger dan dat van een stookolieketel. Al hangt veel natuurlijk af van de ouderdom van je installatie. Aardgas is ook iets milieuvriendelijker dan mazout en je hebt er geen opslagtank voor nodig in je tuin. Anderzijds ben je wat de prijzen betreft dan weer helemaal afhankelijk van je gasleverancier. Als die zijn prijzen in de toekomst optrekt, dan merk je dat meteen aan je energiefactuur. Ten slotte houdt aardgas ook altijd een zeker ontploffingsgevaar in.

Wil je bij de renovatie van je pas gekochte huis overstappen van stookolie op aardgas, dan betaal je niet alleen de nieuwe ketel, maar ook de aansluiting op het aardgasnet, de gasinstallatie in het huis en de reiniging, verwijdering of opvulling van de oude mazouttank. Je installatie moet om de twee jaar gecontroleerd worden door een erkende technieker.

Verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp neemt warmte op uit de lucht, het water of de bodem en geeft die af aan de verwarmings- en/of warmwaterinstallatie van je huis. Dankzij deze gratis energie uit de natuur heb je minder last van stijgende brandstofprijzen. De verwarming gaat iets trager dan bij traditionele warmtebronnen en je hebt vaak iets grotere radiatoren nodig om hetzelfde comfort te verkrijgen. Anderzijds werkt een warmtepomp wel heel goed in combinatie met vloerverwarming, zeker wanneer je huis ook nog eens goed geïsoleerd is.

Overschakelen op een warmtepomp is dus zeker het overwegen waard. In goede omstandigheden (goede isolatie) levert ze je namelijk goedkopere energie op, al ze in aankoop wel duurder dan een mazout- of gasketel. Je kan er ook voor kiezen om in je woning de oorspronkelijke verwarming op aardgas of stookolie aan te vullen met een warmtepomp.

M3 geeft je graag gepast advies over de verwarming van je nieuwe aankoop. Bel of mail ons gerust.

Benieuwd wat uw eigendom waard is?