5 tips om duurzaam te wonen

5 tips om duurzaam te wonen

Zorg dragen voor het milieu is vandaag actueler dan ooit. Als je je afvraagt wat jij concreet kunt doen, dan hebben we hier 5 tips voor jou om duurzaam te wonen.

Wat betekent duurzaam wonen eigenlijk? Het komt erop neer dat je het milieu zo min mogelijk belast door in je huis bijvoorbeeld zuinig om te gaan met energie en materialen te kiezen die lang meegaan. Als je het slim aanpakt, is duurzaam wonen doorgaans ook goed voor je portemonnee.

  1. De juiste plek kiezen

Nog voor je een huis koopt, kun je al duurzame keuzes maken. Meer bepaald door een locatie te kiezen dicht bij winkels, scholen en het station. Zo neem je minder de auto en vaker de fiets en dat heeft ongetwijfeld de grootste impact op het milieu.

  1. Compact wonen

Hoe compacter je huis in elkaar zit, hoe minder energie je nodig hebt om het te verwarmen. In plaats van je bureau in een aparte kamer te installeren bijvoorbeeld die je elke dag slechts voor een uurtje helemaal moet opwarmen, kun je gerust ook een bureautje maken in een hoekje van de woonkamer. Dat is energiezuiniger en nog gezellig ook.

Een rijhuis is over het algemeen energiezuiniger dan een open bebouwing. Dus laat je budget het niet toe om een riante, vrijstaande villa te kopen? Weet dat een kleinere compacte woning ook zo zijn voordelen heeft.

  1. Investeren in isolatie

Als je verwarmt in een slecht geïsoleerd huis, kun je net zo goed het geld langs ramen en deuren buiten gooien. Isoleer dus dak, ramen en muren en kijk niet op een centimeter isolatie meer of minder. Het vraagt een investering, maar die betaalt zichzelf na verloop van tijd terug doordat je maand na maand minder betaalt voor je energiefactuur. En je krijgt er ook premies voor.

  1. Hernieuwbare energie gebruiken

Als je huis goed geïsoleerd is, zullen ook zonnepanelen of een warmtepomp beter gaan renderen. Met deze toestellen haal je energie uit de natuur die goedkoper, onuitputbaar en minder vervuilend is. Je kunt ook op een andere manier slim gebruik maken van de natuur. Met grote ramen op het zuiden is het zelfs op een zonnige winterdag aangenaam warm in je huis. Een groendak of -gevel vormen een natuurlijke isolatielaag. Bomen en groen in je tuin zorgen in de zomer voor natuurlijke afkoeling. En met regenwater kun je gratis het toilet doorspoelen en de wasmachine laten draaien.

  1. Zuinig zijn met energie

Ga daarnaast zuinig om met energie door bijvoorbeeld een waterbesparende doucheknop te installeren. Koop alleen huishoudtoestellen met energielabel A tot A+++. Installeer een slimme meter die de energievreters in je huis detecteert.

M3 gaat voor jou op zoek naar een duurzaam huis. Neem vandaag nog contact met ons op voor een afspraak.

Gerelateerde Berichten